Hyppää sisältöön

Ministeri Gustafsson: Lukiossa varmistettava tulevaisuuden oppimistaidot

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.5.2013 9.04
Tiedote -

Suomalaisen koulujärjestelmän vahvuus ei piile rankinglistoissa, vaan koulutuksen laadussa ja joustavuudessa, sanoi opetusministeri Jukka Gustafsson avatessaan Huippu lukio* - vaihtoehto rankinglistoille -seminaarin tänään Helsingissä.

Lukion tehtävää yleissivistävänä ja jatko-opintoihin valmistavana väylänä tullaan jatkossa vahvistamaan, totesi ministeri Gustafsson.

-Tulevaisuuden lukio tulee olemaan opiskelijoille joustavampi ja lukiokoulutuksessa tulee olla mahdollista käsitellä mahdollisimman laajasti kaikkia inhimillisiä tiedonalueita. Koulutuksen tulee tähdätä nuoren kokonaisvaltaiseen kasvuun. Koulutuksen ydin on nuoren laaja-alainen tiedon- ja oppimisenjanon synnyttäminen.

- Laadukkaaseen opetukseen kuuluvat korkeatasoinen opetus, pätevät ja ammattitaitoiset rehtorit ja opettajat sekä monipuolinen opetustarjonta moderneineen oppimisympäristöineen, opetusmenetelmineen ja toimivine tiloineen.

Lukio-opinnoissa tulee opetusministeri Gustafssonin mukaan tavoitella tietojen ja taitojen lisäksi tulevaisuuden oppimistaitoja. Yleissivistyksen tulee olla monipuolista ja vahvistaa laaja-alaista osaamista sekä kehittää valmiuksia tieteisiin ja niiden soveltamiseen perustuvaan opiskeluun korkeakouluissa, listaa opetusministeri tulevaisuuden lukion tavoitteita.

Oppiaineiden keskinäinen integraatiovaatii uusia avauksia jatkossa. Lukiokoulutuksen on mahdollistettava nykyistä joustavampien opintopolkujen rakentaminen myös muiden koulumuotojen opetustarjontaa hyödyntäen.

Ministeri Gustafsson muistuttaa, että hallitus on sitoutunut varmistamaan toisen asteen koulutuksen saavutettavuuden koko maassa taloudellisesti tiukoissakin olosuhteissa.

Lisätietoja
- opetusministeri Jukka Gustafsson, puh. 050 511 3038

_ _ _

Lukiokoulutuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä. Uudistukset on tarkoitus ottaa käyttöön syksystä 2016 lukien.