Hyppää sisältöön

Ministeri Grahn-Laasonen: Ammattikorkeakouluilta rohkea uudistusvisio

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2016 10.06
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen otti keskiviikkona vastaan Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (Arene) laatiman raportin ?Kohti maailman parasta korkeakoululaitosta?. Raportissa esitetään, että ammattikorkeakoulujen on uudistettava toimintansa rakenteet ja etsittävä omat vahvuutensa. Muutoin vaarana on koulutuksen sirpaloituminen ja keskinäiseen kilpailuun ajautuminen.

Raportissa esitetty korkeakoulupoliittinen visio on nimeltään ?maailman paras korkeakoululaitos?. Rehtorineuvoston mukaan tavoitteen saavuttaminen vaatii ammattikorkeakouluilta tarkempaa työnjakoa, profiloitumista, strategisten vahvuuksien etsintää sekä uudenlaisten yhteistyörakenteiden käyttöön ottoa. Pohdinnan johtopäätöksenä neuvosto esittää myös, että korkeakouluja tulisi olla tulevaisuudessa vähemmän.

?Ammattikorkeakoulut ovat visioineet rohkeasti korkeakoulujärjestelmämme tulevaisuutta. Ammattikorkeakoulut ovat uudistuneet läpi historiansa ketterästi, ja uudistumisen on jatkuttava, jotta ne voivat olla omien osaamisalueidensa kansainvälisiä huippuja sekä opetuksessa että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa?, sanoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen raportin luovutustilaisuudessa keskiviikkona.

?Arenen raportin johtopäätös on puhutteleva: Jos rakenteellisia uudistuksia korkeakouluihimme ei tehdä, osaamisemme sirpaloituu ja oppilaitokset kurjistuvat kansainvälisesti yhä kiristyvässä kilpailussa."

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistautuu neljän vuoden välein käytäviin sopimusneuvotteluihin korkeakoulujen kanssa. Ammattikorkeakoulujen kanssa neuvottelut käydään lokakuussa. Myös rahoitusmalli uudistuu. Nyt on Grahn-Laasosen mukaan tekojen aika.

?Kiitän Arenea todella hienosta, tulevaisuuteen katsovasta raportista. Tämä on tärkeä avaus. Haluan kannustaa teitä nyt myös rohkeisiin tekoihin rohkeiden ajatusten lisäksi. Ammattikorkeakoulujen uuteen rahoitusmalliin on tulossa mukaan strategisen rahoituksen osuus. Tällä rahoituksella voidaan palkita niitä, jotka ryhtyvät käytännön toimiin ja alkavat tehdä raportin suuntaisia uudistustekoja?, sanoi ministeri Grahn-Laasonen.

Yksittäisenä avauksena Grahn-Laasonen kiittää ideaa innovaatiosetelin käyttöönotosta vauhdittamaan erityisesti ammattikorkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä.

"Yrityksille suunnattu innovaatioseteli voisi edistää korkeakouluissa syntyvän tiedon hyödyntämistä yrityksissä, ja rakentaisi nykyistäkin tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen ja pk-yritysten välille. Pidän ideaa kokeilemisen arvoisena ja vien sitä eteenpäin", Grahn-Laasonen sanoo.

Rake-selvitys 

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), puh. 044 269 3113, [email protected]
- toiminnanjohtaja Riitta Rissanen, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, puh. 0400 293545, [email protected]