Hyppää sisältöön

Ministeri Arhinmäki palkitsi olympiavoittajia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 26.2.2013 11.01
Tiedote -

Vuodesta 2000 lähtien opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kertaluonteisen rahapalkinnon sekä vuodesta 2001 myös Pro Urheilu -mitaleita ansioituneille urheilijoille ja urheiluvaikuttajille. Jo vuosikymmeniä on toivottu urheilijaeläkejärjestelmää olympiavoittajille.

Nyt Pro Urheilu-tunnustuspalkintojen myöntämisperiaatteisiin tulee muutoksia: jatkossa tunnustuspalkinto voidaan myöntää vuosittain olympiavoittajille ottaen huomioon heidän toimeentulomahdollisuutensa. Sitä ei myönnetä alle 60-vuotiaille. Muutoksella olympiavoittajat halutaan rinnastaa taiteen alan toimijoihin, jotka voivat saada taiteilijaeläkettä.

Tämän mukaisesti kulttuuri ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt 26. helmikuuta tunnustuspalkinnon Suomen Olympiakomitean esityksestä 21 olympiavoittajalle. Kuudelle voittajalle myönnetään 12 000 euroa ja 15 voittajalle 6 000 euroa.

- Olympiavoittajat ovat tuoneet suurta iloa kaikille suomalaisille ja he ovat tehneet suuria ponnistuksia saavutustensa eteen. On korkea aika antaa myös heille tunnustusta urastaan, kulttuuri ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sanoo.

- Nyt olympiavoittajille luodaan vastaavanlainen tunnustus kuin taiteessa on ollut jo vuosia. Tunnustuspalkintoa myönnettäessä on otettu huomioon henkilön toimeentulomahdollisuudet samalla tavalla kuin taiteilijaeläkkeissäkin.

- Pysyvän järjestelmän valmistelu vaatii vielä toimenpiteitä ja sen osalta työtä tullaan jatkamaan muun muassa sosiaali- ja terveysministeriössä ammattiurheilijoiden sosiaaliturvaa valmistelevan työryhmän ehdotusten pohjalta sekä liikuntalakia uudistettaessa, ministeri Arhinmäki kertoo.

Henkilötietolain perusteella tunnustuspalkinnon saajien nimiä ei julkaista Internetissä ilman erillistä lupaa.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Jussi Saramo, puh. 0295 3 30286
- ylitarkastaja Hannu Tolonen, puh. 0295 3 30314

Paavo Arhinmäki