Hyppää sisältöön

Ministeri Arhinmäki palkitsi Kirre Palmin liikunnan tasa-arvotyöstä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2013 11.00
Tiedote -

Tämän vuoden liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-palkinto on myönnetty Suomen Suunnistusliitto ry:n puheenjohtaja Kirre Palmille. Palkinto on suuruudeltaan 4000 euroa, ja sen jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiistaina 12. marraskuuta Helsingissä. Piikkarit-tunnustuspalkinto, 3000 euroa, myönnettiin monikulttuurisuustyön suunnittelija Eva Rönkölle.

Tänä vuonna arvioinnin painopisteenä oli terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen liikunnan avulla sekä muutosjohtaminen, innostaminen ja omalla esimerkillä johtaminen sukupuolten tasa-arvo huomioon ottaen. Eduksi katsottiin myös uusien kohderyhmien tavoittaminen toteutettavassa toiminnassa.

Piikkarit-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain myöntämä tunnustus liikunnan ja urheilun sukupuolten välisen tasa-arvon ja moniarvoisuuden edistämisestä. Esityksen palkinnon saajasta opetus- ja kulttuuriministeriölle tekee Piikkarit-palkintolautakunta. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Palkintolautakunnan perustelut:

Suomen Suunnistusliiton puheenjohtaja Kirre Palmi

Kirre Palmi on toiminut Suomen Suunnistusliiton johtotehtävissä jo vuodesta 1995: ensin liittovaltuustossa ja sitten hallituksessa varapuheenjohtajana ja vuodesta 2008 alkaen puheenjohtajana. Hänellä on pitkä ja merkittävä ura urheilujohtajana muuten kovin miesvaltaisessa urheilujärjestökentässä. Hän on yksi harvoista lajiliittojen naispuheenjohtajista, joka näin esimerkillään kannustaa myös muita naisia urheilujohtajuuden polulle.

Palmin toiminnan vaikuttavuus on merkittävää ja laajaa sekä oman yhteisön sisällä että sen ulkopuolella monilla eri tasoilla. Hänen johdollaan suunnistuksessa tehdään osanottoennätyksiä niin iltarasteilla kuin Jukolan viestissäkin. Suunnistuksesta on kehittynyt koko kansan tv-laji, jossa on raikas menthol-pastillin ja luonnon tuoksuinen henki.

Tänä vuonna järjestetyt erinomaisesti onnistuneet suunnistuksen MM-kotikisat kokosivat laajat harrastajajoukot nauttimaan suomalaismenestyksestä ja myös osallistumaan itse ennätysjoukoin samassa yhteydessä pidetylle Kainuun rastiviikolle.

Monikulttuurisuustyön suunnittelija Eva Rönkkö

Vuonna 1993 Suomeen Virosta muuttanut entinen kilpahiihtosuunnistaja ja liikunnanopettaja Eva Rönkkö on jo vuosien ajan tehnyt järjestelmällistä ja vaikuttavaa työtä suurella sydämellä maahanmuuttajanaisten ja ikääntyvien maahanmuuttajien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi liikunnan avulla toimiessaan eri organisaatioissa liikuntaryhmien vetäjänä, kouluttajana sekä lukuisissa yhteyksissä asiantuntijana.
Hän on ollut liikkeellepaneva voima mm. Urheiluopisto Kisakeskuksen maahanmuuttajanaisten vertaisohjaajakoulutuksissa ja on pyrkinyt laajemminkin edistämään monikulttuurisuusteemaa liikunnan alan koulutuksessa.

Ohjaava periaate Evan nykyisessä työssä Eläkeläiset ry:ssä, kuten kaikessa hänen toiminnassaan on, että ?ei toimita maahanmuuttajien puolesta, vaan heidän kanssaan?.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Jussi Saramo, p. 041 503 4000
- kulttuuriasiainneuvos Ulla Silventoinen, puh. 0295 3 30413