Hyppää sisältöön

Luxemburgin kauden EU-asioita OKM:n toimialalta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 26.8.2015 10.59
Uutinen

EU:ta puheenjohtajamaana luotsaava Luxemburg korostaa teemallaan Unionin olevan kansalaisia varten. Puheenjohtajamaa onkin ilmoittanut tavoitteekseen, että kaikki EU-politiikat hyödyttäisivät aidosti kansalaisia. Näkyykö tavoite näkyy asioiden valmistelussa myös opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan liittyvillä sektoreilla?

Puolivuotiskautensa aikana Luxemburg toimii puheenjohtajana neuvostossa ja auttaa näin varmistamaan EU:n työn jatkuvuuden. Puheenjohtajana peräkkäin toimivat jäsenvaltiot tekevät tiivistä yhteistyötä kolmen maan ryhmissä.

Puheenjohtajakolmikko asettaa pitkän aikavälin tavoitteet ja laatii yhteisen ohjelman, jonka pohjalta kukin laatii oman yksityiskohtaisemman puolivuotisohjelmansa. Luxemburgin kausi onkin samalla päätös Italian, Latvian ja Luxemburgin kolmikolle.

Koulutus 2020 -ohjelman päivitystarpeita puntaroidaan

EU:n koulutusyhteistyötä ohjaa ns. Koulutus 2020 -ohjelma, jonka väliarvioinnista ja uudistamisesta Luxemburgin kaudella odotetaan käsittelyyn ehdotusta. Tavoitteena on arvioida ohjelman yhdessä sovittujen strategisten puitteiden päivittämistarvetta ja sopia mahdollisista muutoksista.

Luxemburgin puheenjohtajakauden omia prioriteetteja ovat koulutuksen varhain jättäneiden määrän vähentämiseen tähtäävät toimet, monikielisyys varhaiskasvatuksessa, monikielisyyden ja -arvoisuuden arvostaminen sekä sosiaalinen inkluusio.
Komissiolta odotetaan myös aloitetta koskien digitaalisia taitoja, mutta aloitteen aikataulu ei ole tiedossa.

Työllisyyspuolella sovitellaan EU:n eri instituutioiden kantoja yhteen EURES-asetuksesta neuvottelujen ns. trilogivaiheessa. Suomi on pyrkinyt vaikuttamaan oppisopimuskoulutusta koskeviin muotoiluihin siten, että oppisopimuskoulutuksen sisällyttäminen asetukseen olisi jäsenvaltioille vapaaehtoista. Samoin Suomi on pyrkinyt siihen, että asetuksen kautta muodostettava ESCO-järjestely eli osaamisen, pätevyyksien ja ammattien eurooppalainen luokitus olisi jäsenmaiden koulutusjärjestelmien kannalta tarkoituksenmukainen eikä loisi raskaita hallinnollisia menettelyitä.

Maahanmuuttoasioissa valmistellaan niin ikään trilogivaiheessa olevan opiskelija- ja tutkijadirektiivin neuvottelukantoja. Suomi on pyrkinyt säilyttämään jäsenmaiden mahdollisuuden kansallisiin käytäntöihin tutkijoiden maahantulon osalta, koska ehdotetut muutokset eivät Suomen näkökulmasta joustavoittaisi maahanpääsyä.

Tutkimusalue ja tutkimusetiikka -päätelmät neuvostossa

Tutkimussektorilla Luxemburgin EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetit ovat eurooppalainen tutkimusalue sekä tutkimusetiikka ja sukupuolten välinen tasa-arvo tutkimuksessa.

EU:n kilpailukykyneuvoston tutkimusta koskevat osuudet pidetään 1.10. ja 1.12.. Luxemburgin tavoitteena on, että tutkimusetiikasta hyväksytään neuvoston päätelmät joulukuun kokouksessa.

Kokouksessa hyväksytään lisäksi päätelmät eurooppalaisesta tutkimusalueesta keskittyen erityisesti sen hallintorakenteeseen sekä edistymisen seurantaan sekä keskustellaan innovaatiounionista.

Vertaisoppimishankkeella edistetään monialaista yhteistyötä

Nuorisoalan keskeisenä teemana on nuorten poliittinen osallistuminen. Marraskuun koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja urheiluneuvoston (23.-24.11.) tarkoituksena on hyväksyä päätelmät nuorten osallistumisesta demokratian toteuttamiseen Euroopassa.

Neuvosto hyväksynee myös neuvoston ja komission yhteisen EU:n nuorisoraportin sekä uuden nuorisoalan työohjelman. Työohjelman painopisteiksi puheenjohtajamaan on esittänyt nuorten terveyttä ja hyvinvointia sekä digitaaliaikaan liittyviä haasteita.

Luxemburg pyrkii uudistamaan neuvoston työryhmän työskentelytapoja mm. lisäämällä yhteistyötä muiden sektoreiden kanssa. Monialaisen yhteistyön edistämiseksi Luxemburg on käynnistänyt vertaisoppimishankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa vuoden lopulla väliraportti monialaisen nuorisopolitiikan parhaista käytännöistä sekä suosituksia kansallisen tason toimintaan. Hankkeessa on mukana 12 jäsenmaata. Samaa tematiikkaa tullaan käsittelemään myös EU:n epävirallisessa nuorisotoimialajohtajakokouksessa syyskuussa.

Kulttuurin monet mahdollisuudet

Kulttuuri- ja av-alalla puheenjohtajuuskolmikon painopisteenä on ollut vahvistaa kulttuurin roolia Eurooppa 2020 -strategiassa ja tuoda esiin kulttuurin vielä osin hyödyntämättömät mahdollisuudet.

Kulttuuriasioissa Luxemburg tulee keskittymään kulttuurin rooliin EU:n ulkosuhteissa ja etenkin kehitysyhteistyössä. Taustalla on kirjaus kulttuurin valtavirtaistamisesta ja kulttuurin kontribuutiosta muille sektoreille. Valintaan ovat vaikuttaneet myös meneillään oleva EU:n kehitysyhteistyön teemavuosi sekä YK:n post-2015 -kehitysagendakeskustelut.

Kulttuuri ja kehitys –teeman lisäksi syksyn agendalle nousevat myös Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ja Euroopan kulttuuriperintötunnusta koskevan valinta- ja arviointipaneelin jäsenten valinta.

Audiovisuaalialan painopisteenä on digitaalisten sisämarkkinoiden kehittäminen ja erityisesti audiovisuaalisten palveluiden sääntelytarpeen uudelleen arviointi sekä sähköisessä muodossa olevien luovien sisältöjen saatavuuden edistäminen ja käyttö.

Komissiossa on vuoden 2015 alussa käynnistetty arviointi av-mediapalveludirektiivin toimivuudesta ja uudistamistarpeista, mutta ehdotusta audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin uudistamiseksi odotetaan vasta vuoden 2016 kevätkaudella. Direktiivi vaikuttaa alan markkinoihin ja mm. audiovisuaalisten mediapalvelujen saatavuuteen, eurooppalaisten teosten ja riippumattomien tuotantojen tukemiseen, mainonnan sääntelyyn sekä alaikäisten suojeluun ja mediakasvatukseen.

Euroopan urheiluviikkoa vietetään syyskuussa

Erasmus+ -ohjelman urheilutoimien toimeenpano jatkuu Luxemburgin puheenjohtajuuskaudella. Syyskuussa järjestetään pääosin Erasmus+ -ohjelmasta rahoitettava ensimmäinen Euroopan urheiluviikko. Myös Suomi osallistuu viikkoon kansallisella tapahtumalla.

Neuvostossa urheilusektorin aiheita ovat liikunnan edistäminen kouluissa, urheilijoiden kaksoisurat ja EU:n edustautuminen ja koordinaatio Maailman Antidopingtoimisto WADAssa.

Urheiluministerineuvoston päätettäväksi on tarkoitus valmistella kolme asiakirjaa: neuvoston päätelmät liikunnan edistämisestä kouluissa, päätöslauselma EU:n edustautumisesta ja koordinaatiosta WADAssa sekä EU:n edustajan nimittäminen WADAn hallintoneuvostoon.
Mahdollisesti päätettäväksi tulevat myös komission valmistelemat allekirjoituspäätökset unionin liittymisestä Euroopan neuvoston yleissopimukseen urheilukilpailujen manipuloinnista, jos neuvosto pääsee niistä syksyn aikana yhteisymmärrykseen.

 

Linkkejä ja lisätietoa