Hyppää sisältöön

Liikunnan tasa-arvotyön hyviä käytäntöjä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2014 14.43
Uutinen

Selvityksen tavoitteena oli koota liikunta-alan tasa-arvotyön hyviä käytäntöjä eri teemoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tavoitteena oli auttaa hahmottamaan, minkälaisia hyviä käytäntöjä ja innovaatioita tasa-arvoprojekteissa on kehitetty, sekä selvittää, miten kehitystyötä voisi jatkaa tai suunnata uudelleen.

Työ toteutettiin haastattelemalla asiantuntijoita Suomesta, Ruotsista sekä Norjasta. Raportissa esitellään näistä maista yhteensä seitsemän esimerkkiä, joissa tasa-arvon edistämisen toimijoina on julkisen, yksityisen sekä kolmannen sektorin edustajia.

Raportissa esitellään, kuinka sukupuolten välistä tasa-arvoa on edistetty säätelyn ja johtamisen keinoin, kuten sukupuolikiintiöillä (Norjan urheiluliitto ja olympiakomitea), keskusjärjestön ohjaustoiminnalla (Ruotsin urheiluliitto) sekä integroimalla tasa-arvonäkökulma liikuntahallinnon perustyöhön (Oulun kaupunki).

Lisäksi raportissa esitellään, kuinka sukupuolten välistä tasa-arvoa on edistetty järjestämällä projekteja, hankkeita ja kampanjoita. Esimerkiksi Palloliiton Prinsessafutis-hankkeessa puututtiin siihen epäkohtaan, että tytöt aloittavat lajin myöhemmin kuin pojat. Kunnossa kaiken ikää -ohjelman SuomiMies seikkailee –kampanjassa pyrittiin vaikuttamaan työikäisten miesten naisia vähäisempään liikunta-aktiivisuuteen.

Naisten liikunnan ja urheilun maailmankonferenssi Helsingissä

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämistä liikunnassa. Helsingissä järjestetään 12.-15.6.2014 Kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n maailmankonferenssi, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden parantaa tietämystä ja osaamista tasa-arvoasioissa sekä verkostoitua liikunta-alan johtajien, kehittäjien, asiantuntijoiden, tutkijoiden ja muiden toimijoiden kanssa.

OKM tukee konferenssia ja verkoston toimintaa. Tervetuloa konferenssiin!

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen, p. 0295 3 30054

Miesten ja naisten tasa-arvon edistäminen liikuntapolitiikassa. Hyviä käytäntöjä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.   
Lisätietoa kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWGn maailmankonferenssista