Hyppää sisältöön

Jakeluvelvoitteen alaisten kanavien tekijänoikeuskorvauksia koskeva lakiluonnos lausuntokierrokselle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2014 12.42
Tiedote -

Tekijänoikeuslakiin ehdotetaan palautettavaksi tekijöille, esittäjille ja tuottajille oikeus korvaukseen viestintämarkkinalain 134 §:ssä säädetyn jakeluvelvoitteen (ns. must carry -velvoite) alaisten kanavien edelleen lähettämisestä. Korvaus maksettaisiin oikeuksien hallinnointijärjestöjen välityksellä.

Must carry –kanavilla lähetettävät televisio- ja radio-ohjelmat saa lähettää edelleen johtoja pitkin yleisön vastaanotettavaksi ilman tekijän suostumusta. Tekijällä ei ole oikeutta korvaukseen tästä edelleen lähettämisestä; korvausoikeus poistettiin vuonna 2005 tekijänoikeuslain muutoksen yhteydessä eduskunnassa.

Asia liittyy Euroopan komission Suomelle antamaan viralliseen huomautukseen. Sen mukaan Suomi ei ole noudattanut tietoyhteiskuntadirektiivin ja oikeuksien täytäntöönpanodirektiivin mukaisia velvoitteitaan korvausoikeuden osalta. Suomi on ilmoittanut komissiolle palauttavansa tekijöille korvausoikeuden jakeluvelvoitteen piiriin kuuluvien ohjelmien edelleen lähettämisestä. Asiaa koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä syksynä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esityksen luonnoksesta. Määräaika lausuntojen antamiselle on 27.10.2014. Lisäksi ministeriö järjestää asiasta keskustelutilaisuuden torstaina 23.10. klo 10.30-12.00.

Tarkemmat tiedot lausuntokierroksesta

Lisätietoja:
Hallitusneuvos Jorma Waldén, p. 0295 3 30338
Johtaja Tuula Lybeck, p. 0295 3 30201