Hyppää sisältöön

Kulttuurivientinäytelmä palkittiin Edinburghissa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2012 10.00
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurivientihankkeena tukema Ryhmäteatterin Continuous Growth (Jatkuvaa Kasvua) näytelmä on palkittu parhaana uutena näytelmänä Edinburgh Fringe -festivaaleilla. Fringe First on festivaalin merkittävimpiä palkintoja ja sen raati koostuu The Scotsman-lehden teatterikriitikoista.

Continuous Growth -näytelmä on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön From Start to Finnish -näytelmävientihankkeen tuella. Hankkeessa tuetaan uusien kotimaisten näytelmien esittämistä Edinburghin teatterifestivaalilla ja tavoitellaan sitä kautta mm. näytelmien pääsyä teattereiden ohjelmistoihin. Lähtökohtana on, että esityksen tuottaa suomalainen valtionosuutta saava teatteri, mutta näyttelijät ovat paikallisia.

- Palkinto osoittaa, että suomalainen näytelmäkirjallisuus on arvokas vientituote, ei vain markkinoiden, vaan myös kulttuurivaihdon takia. Parhaimmat tekstit käyvät vuoropuhelua myös kansainvälisen yleisön ja meitä ympäröivän maailman kanssa. Ihmiset tarvitsevat tarinoita käsitelläkseen maailman asioita, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kommentoi vientituen merkitystä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana festivaalilla esitetään tänä vuonna kaksi näytelmää: Continuous Growth -näytelmän lisäksi Edinburghissa nähdään Svenska Teaternin tuottama My Elevator Days (Hissvägraren).

Aiempina vuosina kulttuurivientitukea ovat saaneet Svenska Teaternin Teatterikriitikon kuolema (2010), Turun kaupunginteatterin Kaaos (2011) ja Ryhmäteatterin Päällystakki (2011).

Edinburgh Fringe on maailman suurin taidefestivaali, jossa kolmen viikon aikana nähdään yli 2500 esitystä noin 60 eri maasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kolme näytelmää, joiden kirjoittamista ja tuottamista se tukee tavoitteena niiden vieminen festivaaleille vuonna 2013.

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, puh. 0295 3 30285
- erityisavustaja Anna Tulusto, puh. 0295 3 30318
- tuottaja Hanna Roisko (Ryhmäteatteri) puh. +358 44 0101 863