Hyppää sisältöön

Kulttuuriviennin hankkeisiin lähes 2 miljoonaa euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2014 14.17
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut 1 370 000 miljoonaa euroa kulttuuriviennin kärkihankkeisiin, 565 000 euroa Kiinaan ja Aasiaan suuntautuviin kulttuuriviennin hankkeisiin ja 60 000 euroa ”From Start to Finnish” -näytelmävientihankkeen tukeen. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Eniten kärkihanketukea saivat Music Finland ja Favex, joiden hankkeet tukevat useita ko. alojen yrityksiä. Music Finland on suomalainen musiikkivientiorganisaatio ja Favex elokuva- ja TV-alan järjestö, joka vie suomalaista audiovisuaalista teollisuutta kansainvälisille markkinoille. Avustuksella tuettiin myös mm. Frankfurtin kirjamessujen yhteydessä toteutettavia elokuva-alan ja designin hankkeita.

Kulttuuriviennin kehittämisen linjausten mukaisesti avustuksella pyritään myös tukemaan välittäjäportaan kehittymistä ja sitä, että tekijänoikeudet säilyvät niiden suomalaisilla omistajilla.

Ministeriö sai tänä vuonna lähes 80 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu avustussumma nousi yli viiteen miljoonaan euroon.

Suurimat Kiinaan ja Aasiaan suuntautuvien kulttuurivientihankkeiden avustukset myönnettiin Creadesign Oy:n designin vientihankkeelle ja animaatioalan vienninedistämisjärjestön Finnanimationin Aasian vientihankkeille. Lisäksi avustuksella tuettiin syyskuussa Helsingissä järjestettävään EARS on Helsinki (http://www.ears.asia/ears-on-helsinki-2014/) tapahtumaan liittyviä hankkeita.

Ministeriö sai 49 hakemusta ja yhteenlaskettu haettu avustussumma kasvoi edellisestä vuodesta lähes 900 000 eurolla yli 2,9 miljoonaan euroon.

From Start to Finnish -näytelmävientihanke maailman suurimmille esittävän taiteen festivaaleille Edinburgh Fringe’lle avattiin tänä vuonna myös muille kuin VOS-teattereille ja avustus myönnettiin ACE Production Oy:lle ja Teatro Labora ry:lle.

Ministeriö tukee kulttuurivientiä kärkihankkeiden lisäksi muun muassa avustamalla taiteen tiedotuskeskuksia ja ulkomailla sijaitsevia kulttuuri-instituutteja

Kulttuuriviennin kärkihankkeet

Avustus kulttuuriviennin hankkeisiin, painopisteenä Kiinan ja Aasian kulttuuriviennin edistäminen

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, p. 0295 3 30067