Hyppää sisältöön

Kerro millainen kulttuuritarjonta kiinnostaa - Avoin verkkoaivoriihi uudesta kuntien kulttuuritoimintalaista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2018 8.00
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt avoimen verkkoaivoriihen liittyen kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistamiseen. Verkkoaivoriihessä kysytään aluksi, millainen kulttuuritarjonta kuntalaisia kiinnostaa. Uudessa kuntien kulttuuritoiminnasta annettavassa laissa säädetään kehittämistehtävästä, jolla tuetaan kuntien kulttuuritoiminnan toteuttamista, mm. toiminnan laatua ja henkilöstön osaamista. Verkkoaivoriihessä kerätään tietoa nyt tietoa kehittämistehtävän toimeenpanoa varten. Lisäksi kyselyssä kerätään kuntien tehtävien toimeenpanosta. Aivoriihi on avoinna 9.12.2018 asti.

Mukaan verkkoaivoriiheen ovat tervetulleita kaikenlaiset näkemykset ja kaikki asiasta kiinnostuneet. Verkkoaivoriihen osallistumislinkkiä voi välittää eteenpäin. Myös kunnat voivat kannustaa kuntalaisia osallistumaan verkkoaivoriiheen välittämällä osallistumislinkkiä eteenpäin. Verkkoaivoriiheen toivotaan vastaajiksi myös niitä kuntalaisia, jotka käyttävät kulttuuripalveluita vähän tai eivät lainkaan.

Hallitus antoi 18. lokakuuta eduskunnalle esityksensä kuntien kulttuuritoimintalain uudistamisesta. Keskeisenä tavoitteena on edistää kuntien kulttuuritoiminnan toimintaedellytyksiä. Lisäksi yhtenä tavoitteena on, että kuntien kulttuuritoiminta olisi mahdollisimman hyvin kaikkien väestöryhmien saatavilla ja saavutettavissa.

Laissa ja sen perusteluissa tuodaan esiin asukkaiden osallistuminen. Sen avulla osallistumisella vahvistettaisiin demokratiakehitystä ja asukkaiden yhdenvertaisuutta. Lain uudistamisella halutaan parantaa kunnan eri toimialojen yhteistyötä kulttuuritoiminnan edistämisessä. Yhteistyön tavoitteena on lisätä kuntien kulttuuritoiminnan vaikuttavuutta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö voisi uuden lain perusteella myöntää hakemuksesta jollekin toimijalle kehittämistehtävän, jolla tuetaan kuntien kulttuuritoiminnan toteuttamisen vaikuttavuutta, henkilöstön osaamista ja kuntien keskinäistä yhteistoimintaa.

Verkkoaivoriihi (16.11.-9.12.2018)

Muualla verkossa

Eduskunta.fi - Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntien kulttuuritoiminnasta