Hyppää sisältöön

Kaupunkien osallistumisesta oopperan käyttökustannuksiin neuvotellaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2013 6.29
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit ovat sopineet kaupunkien osallistumisesta Suomen Kansallisoopperan käyttökustannuksiin vuodesta 1994 lukien. Avustustaso on sopimuksessa sidottu ansiotaso- ja elinkustannusindeksiin. Sopimuksen voimassaolo on jatkunut viisi vuotta kerrallaan, ellei sopimusta jonkun kaupungin taholta ole irtisanottu viimeistään vuotta ennen sopimuskauden päättymistä.

Edellä mainitun sopimuksen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on solminut Suomen Kansallisoopperan säätiön kanssa aiesopimuksen Suomen Kansallisoopperan toimintaedellytysten turvaamiseksi vuosina 2010–2014. Opetus- ja kulttuuriministeriö informoi 9.10.2012 pääkaupunkiseudun kaupunkeja valtion taloustilanteesta ja sen mahdollisista vaikutuksista myös Suomen Kansallisoopperalle myönnettävään valtionavustukseen. Vantaan kaupungin valtuusto ja Espoon kaupunginhallitus päättivät joulukuussa irtisanoa 1.1.2004 voimaan tulleen sopimuksen päättymään 31.12.2013.

Hallitus vahvisti 27.3.2013 valtiontalouden kehykset vuosille 2014–2017. Ministeriö on linjannut omalta osaltaan veikkausvoittovarojen kehyskauden rahoituksen suuntaviivat. Sen mukaan ministeriö tulee esittämään talousarvioesityksessään, että Suomen Kansallisoopperan valtionavustus laskee vuonna 2014 yhden prosentin vuoteen 2013 verrattuna. Vuosina 2015–2017 valtionavustus on tarkoitus säilyttää vuoden 2014 tasossa.

Ministeriö ja Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten virkamiesjohto ovat käyneet neuvotteluja uuden sopimuksen aikaansaamiseksi. Neuvottelujen tuloksena syntynyt sopimusluonnos menee kaupunginvaltuustojen käsiteltäväksi kesäkuun 2013 aikana.

Uuden sopimuksen mukaisesti kaupungit noudattaisivat valtion Kansallisoopperan säätiölle myöntämän toiminta-avustuksen kehitystä. Uusi sopimus tulisi voimaan 1. tammikuuta 2014 ja olisi voimassa 31. joulukuuta 2017 saakka. Sopimus jatkuisi sen jälkeen toistaiseksi viisi vuotta kerrallaan, ellei sopimusta jonkun allekirjoittajan taholta irtisanota viimeistään vuotta ennen sopimuskauden päättymistä. Viimeistään vuotta ennen sopimus- tai viisivuotiskauden päättymistä sopijaosapuolet neuvottelisivat sopimukseen mahdollisesti tehtävistä muutoksista. Kaupunkien edustus Kansallisoopperan hallintoelimissä jatkuisi nykyisenkaltaisena.

Rahoitussopimukseen liittyy myös puitesopimus, joka koskee Suomen Kansallisoopperan ja pääkaupunkisedun kaupunkien kesken harjoitettavaa yhteistyötä. Sen avulla on muun muassa tarkoitus harjoittaa musiikkikasvatusyhteistyötä pääkaupunkiseudun koulujen ja päiväkotien kanssa sekä tarjota pienimuotoisia oopperaproduktiota ja konsertteja pääkaupunkiseudun kaupunkien asukkaille. Yhteistyön täsmällisestä sisällöstä ja muodoista sovitaan oopperan ja sopijakaupunkien kesken. Suomen Kansallisoopperan säätiö sitoutuu sopijapuolena puitesopimuksen mukaiseen yhteistyöhön kaupunkien kanssa.

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen (opetus- ja kulttuuriministeriö), puh. (09) 0295 3 30081, 040-7221 321.