Hyppää sisältöön

Hyvitysmaksuun ei muutoksia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2013 11.55
Tiedote -

Valtioneuvoston asetuksella säädetään, mitkä laitteet kuuluvat yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun piiriin ja mikä on maksun suuruus. Valtioneuvosto ei esitä ensi vuodelle muutoksia asetukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on keväästä 2012 ollut käynnissä yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujärjestelmän uudistustyö. Hyvitysmaksujärjestelmän uudistaminen sisältyy hallitusohjelmaan. Uudistuksen tavoitteena on turvata entistä paremmin luovan alan toiminnan taloudellisia edellytyksiä nopean teknologisen kehityksen olosuhteissa. Ratkaisuvaihtoehtojen lopullinen punninta ja päätös ratkaisun suunnasta siirtyvät vuodelle 2014.

Hyvitysmaksu koskee lain mukaan niitä laitteita, joita käytetään merkittävissä määrin yksityiseen kopiointiin. Sellaisia ovat mm. tyhjät cd- ja dvd-levyt, kiintolevylliset digisovittimet ja videotallentimet. Maksua ei peritä navigaattoreista, matkapuhelimista, tietokoneista, kämmentietokoneista eikä pelikonsoleista.

Hyvitysmaksun tuotto käytetään vuosittain tekijöille suorana hyvityksenä ja tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin välillisenä hyvityksenä. Vuoden 2013 kertymäksi arvioidaan noin 6,5 miljoonaa euroa.

Asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2014 ja on voimassa vuoden loppuun.

Lisätietoja: hallitusneuvos Jorma Waldén, p. 0295 3 30338