Hyppää sisältöön

Suomalaiset korkeakouluopiskelijat luottavaisia työllistymisen suhteen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 6.5.2014 10.37
Tiedote -

Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden toimeentuloa ja opiskeluun vaikuttavia tekijöitä on tutkittu kyselytutkimuksella. Tutkimukseen osallistui 3 620 perustutkinto-opiskelijan lisäksi 867 jatko-opiskelijaa. Mukana olivat myös ulkomaalaiset opiskelijat. Tutkimus on tehty kansallisena tutkimuksena yli 30 maan yhteistä EUROSTUDENT -tutkimusta varten, joka julkaistaan ensi vuonna.

Opiskelijoiden asumismuodot ovat moninaisia; kolmannes asuu yksin tai soluasunnossa ja noin 2/3 muulla tavalla: kimppakämpässä tai yhteistaloudessa, puolison tai puolison ja / tai lasten kanssa. Vain 4 prosenttia asuu vanhempien tai sukulaisten luona. Joka kuudennella opiskelijalla on lapsia.

Korkeakoulujen opiskelijoista joka kuudes on osallistunut valmennuskurssille korkeakouluopintoihin pyrkiessään. Yliopisto-opiskelijoista valmennuskurssin on käynyt 22 prosenttia ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoista yhdeksän prosenttia. Yliopisto-opiskelijoista valmennuskurssille osallistuminen on yleisintä oikeustieteen ja lääketieteen aloilla, joilla yli puolet opiskelijoista on osallistunut valmennuskurssille. Valmennuskursseille osallistuminen ammattikorkeakoulujen opiskelijoilla on yleisintä tekniikan, liikenteen ja luonnontieteiden sekä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon aloilla, joiden opiskelijoista noin joka kymmenes on osallistunut valmennuskurssille.

Korkeakouluopiskelijoista 16 prosenttia on ollut ulkomaan opiskelijavaihdossa, kuten opintoihin liittyvässä harjoittelussa tai tekemässä tutkintoon liittyviä opintoja. Määrä on lisääntynyt parilla prosentilla vuodesta 2010, kun tarkastellaan vain suomalaisia opiskelijoita. Kaikista opiskelijoista joka viides ja alle 30-vuotiaista joka neljäs ei ole vielä ollut, mutta aikoo lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille. Keskimäärin opiskelijavaihdossa vietetään kuusi kuukautta.

Suurin osa opiskelijoista (83 prosenttia) mieltää itsensä päätoimisiksi opiskelijoiksi. Keskimäärin opiskeluun käytetään 32 tuntia viikossa. Työssäkäyvät käyttävät opintoihin 27 tuntia viikossa.
Noin puolet opiskelijoista käy ansiotyössä opintojensa ohella. Yli puolet opiskelijoista kokee opintojensa edenneen tavoitteidensa mukaisesti. Suurimpana opintoja hidastavana tekijänä opiskelijoista joka kolmas ilmoitti toimeen tulon järjestämisen.

Yksin asuvan opiskelijan mediaanitulo oli 2013 keväällä 800 euroa. Kaikkien yksin asuvien opiskelijoiden tuloista puolet on työtuloja, vajaa kolmannes opintotukea, 8 prosenttia vanhempien tukea tuloja sekä 13 prosenttia muita tuloja. Opiskelijoita 58 prosentilla on jonkin verran tai paljon vaikeuksia saada rahansa riittämään. Suurin osa tuloista menee asumiskustannuksiin.

Opiskelijat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä korkeakoulujen henkilöstön asenteeseen opiskelijoita kohtaan, opetuksen pedagogiseen laatuun sekä opiskeluympäristöönsä. Opinto-ohjaukseen oli tyytyväisiä yli puolet opiskelijoista.

Suurin osa opiskelijoista (78 prosenttia) suhtautuu luottavaisesti tulevaisuuteensa. Kaksi kolmesta opiskelijasta uskoo, että omalla alalla oli tulevaisuudessa hyvä työllisyystilanne. Tutkimuksessa olivat nyt ensimmäistä kertaa mukana yliopistojen jatko-opiskelijat. Yleisin syy jatko-opintoihin ryhtymiseen on kiinnostus tutkimuksen tekemiseen. Jatko-opintojen koetaan olevan usein myös luonteva jatke opinnoille tai työlle ja vahvistavan ammatillisen toiminnan edellytyksiä. Jatko-opiskelijat rahoittavat opintonsa useimmiten ansiotyöllä, apurahalla ja tohtoriohjelman tai tutkijakoulun rahoituksella.

Myös ulkomaalaiset opiskelijat olivat ensimmäistä kertaa mukana opiskelijatutkimuksessa. Korkeakouluopiskelijoista 12 prosenttia on ulkomaalaisia, joista 53 prosenttia on yliopisto-opiskelijoita ja 47 prosenttia ammattikorkeakouluopiskelijoita. Ulkomaalaisista opiskelijoista hieman yli puolet on miehiä. Ulkomaalaiset opiskelijat ovat tyytyväisempiä opiskeluun liittyviin seikkoihin, kuten opetushenkilökuntaan ja opiskeluympäristöön Suomessa, kuin suomalaiset opiskelijat.

Tiedot perustuvat vuoden 2013 keväällä Suomessa toteutettuun verkkokyselytutkimukseen, johon osallistui 3 620 perustutkinto-opiskelijaa ja 867 jatkotutkinnon suorittajaa. Mukana oli myös aikuisopiskelijoita sekä Suomessa opiskelevia ulkomaalaisia opiskelijoita.

Lisätietoja:
tutkija Anna-Kaarina Potila (Tilastokeskus), puh. 09 1734 2680
neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen (OKM), puh. 02953 30110

Opiskelijatutkimus 2014