Hyppää sisältöön

EU:n opetusministerit pohtivat radikalisoitumisen ehkäisyä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2015 15.00
Tiedote

Ranska ja Latvia järjestivät Pariisissa 17.3. ylimääräisen EU:n opetusministerien tapaamisen Pariisin terrori-iskujen johdosta. Kokouksessa pohdittiin, miten radikalisoitumista voidaan vähentää perus- ja toisen asteen koulutuksen keinoin. Kokouksessa keskusteltiin mm. siitä, kuinka teeman tulisi näkyä tulevassa Koulutus 2020 -ohjelman päivittämistyössä. Kokoukseen osallistuivat lähes kaikkien EU-maiden opetusministerit.

Kokouksessa hyväksyttiin julkilausuma toimista radikalisoitumisen estämiseksi nuorison parissa (Draft declaration on Promoting citizenship and the common values of freedom, tolerance and non-discrimination through education). Lausumassa korostetaan tarvetta kiireellisille toimille turvallisen ja hyvinvoivan kouluyhteisön aikaansaamiseksi. Kansallisina toimenpidesuosituksina nähdään mm. rasismin ja syrjinnän vastaisen toiminnan vahvistaminen, lasten ja nuorten medialukutaidon parantaminen, vuoropuhelun lisääminen koulujen ja perheiden kesken, sekä opettajankoulutuksen kehittäminen. Kokoukseen osallistui myös Ranskan presidentti Francois Hollande, joka keskusteli ministerien kanssa aiheesta.

Suomea kokouksessa edusti opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru. Hänen mukaansa on tärkeää löytää syrjäytymis- tai radikalisoitumisen riskissä elävät nuoret.

- Jokaisen lapsen ja nuoren tulee voida omia vahvuuksiaan toteuttamalla löytää paikkansa aktiivisena ja hyvinvoivana kansalaisena. Koulujen yhteisöllisyyttä ja oppilaiden osallistumista ja hyvinvointia vahvistamalla voidaan saavuttaa paljon hyvää. Oppilaasta huolehtiminen, vuorovaikutus sekä oppilaiden, opettajien ja vanhempien välinen luottamus ovat avaintekijöitä.

Lisätietoja: Johanna Koponen, puh. 02953 30161