Hyppää sisältöön

Etsivään nuorisotyöhön yli 12,5 miljoonaa euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2014 10.53
Tiedote -

Aluehallintoviraston nuorisotoimet ovat myöntäneet opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksia etsivän nuorisotyön menoihin yli 12,5 miljoonaa euroa. Valtionavustuksia myönnettiin 220 hakijalle ja toiminta kattaa 95 % Manner-Suomen kunnista. Avustuksella tuetaan tänä vuonna 409 etsivän nuorisotyöntekijän palkkaus-, koulutus- ja työnohjauskustannuksia. Etsivä nuorisotyö on osa nuorisotakuuta.

Etsivä nuorisotyö on laajentunut nopeasti vuoden 2008 kokeilutoiminnasta, jolloin 147 kuntaa käynnisti toiminnan valtionavustuksella. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa hänet sellaisten palvelujen ja muun tuen piirin, joilla edistetään hänen kasvuaan ja itsenäistymistään sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille. Nuorisolaissa olevat etsivää nuorisotyötä koskevat säädökset tulivat voimaan vuoden 2011 alusta.

Etsivä nuorisotyö on non stop -toimintaa, joka on nuorelle aina vapaaehtoista. Etsivä nuorisotyö auttaa nuoria rakentamaan arkeen rytmiä ja tulevaisuudenuskoa sekä pääsemään niiden palvelujen piiriin, jotka parantavat nuorten arjenhallintataitoja ja valmiuksia hakeutua koulutukseen tai työhön ja joilla tuetaan nuoria suuntaamaan elämäänsä. Etsivää nuorisotyötä tehdään ensisijaisesti perustuen nuoren itsensä antamiin tietoihin ja hänen omaan arvioonsa tuen tarpeesta.

Etsivät nuorisotyöntekijät tekevät yhteistyötä opetus-, sosiaali- ja terveystoimen, nuorisotoimen sekä työhallinnon ja muiden nuorille palveluja tarjoavien tahojen kanssa. Etsivät nuorisotyöntekijät osallistuvat myös puolustusvoimien Aikalisä! Time Out! -toimintaan ja useilla paikkakunnilla myös kutsuntoihin. Etsivän nuorisotyön ja oppilaitosten välinen yhteistyö on myös osoittautunut tuloksekkaaksi silloin, kun oppilas tai opiskelija on tarvinnut tukea koulunkäynnin tai opiskelun keskeyttämisen ehkäisyyn tai loppuun suorittamiseen. Parhaillaan tehdään yhteistyötä peruskoulujen opinto-ohjaajien kanssa, jotta tavoitetaan nuoret, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa.

Valtakunnallisen kyselyn mukaan vuonna 2013 etsivät nuorisotyöntekijät olivat kontaktissa 27 117 nuoreen, joista 16 627 alle 29 -vuotiaan nuoren kanssa etsivä nuorisotyöntekijä työskenteli pidemmän aikaa.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitasen mukaan etsivä nuorisotyö on tavoittanut nuoria hyvin.

- Etsivä nuorisotyö on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi auttaa vaikeaan asemaan joutuneita nuoria. Etsivästä nuorisotyöntekijästä on löytynyt nuorelle kanssakulkija, joka kulkee nuoren rinnalla ja auttaa häntä selviämään elämässä eteenpäin, lisää ministeri.

Lista myönnetyistä avustuksista sekä kartta

Lisätietoja: erityisasiasiantuntija Seija Kähkönen (OKM), puh. 0295 3 30353