Hyppää sisältöön

Esitys tekisi esiopetuksesta velvoittavaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2013 8.00
Tiedote -

Tänään opetusministeri Krista Kiurulle luovutetussa raportissa esitetään esiopetuksen muuttamista velvoittavaksi. Tavoitteena on varmistaa koko ikäluokan osallistuminen laadukkaaseen esiopetukseen.

Selvitys liittyy hallituksen tavoitteeseen kehittää esi- ja perusopetusta koko ikäluokalle yhteisenä, tasavertaiset edellytykset turvaavana opetuksena. Esiopetuksella varmistetaan laadukas opetuksen ja kasvatuksen jatkumo varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.

Esiopetukseen osallistuu tällä hetkellä 98 % ikäluokasta. Selvityshenkilöt esittävät, että 6-vuotiaiden esiopetus muutettaisiin velvoittavaksi ja koko ikäluokkaa koskevaksi. Vaikka esiopetuksen osallistumisaste on nyt jo korkea, takaisi säännöllinen ja päivittäinen osallistuminen esiopetukseen kuitenkin parhaat mahdollisuudet lapsen oppimiselle ja kehittymiselle, toteavat selvityshenkilöt.

Selvityshenkilöt näkevät velvoittavuuden mukanaan tuoman pysyvyyden myös tukevan parhaiten lapsen oppimista ja kasvua. Selvityshenkilöiden mukaan esiopetuksen käytännöt ja perusteet ovat jo olemassa, vain itse lainsäädäntö puuttuu.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettamat selvityshenkilöt dosentti Jarmo Kinos ja dosentti Tuire Palonen luovuttivat selvityksensä opetusministeri Krista Kiurulle tänään 5. kesäkuuta.

- Koulutuksellinen tasa-arvo on yhteiskunnallinen valinta. Jotta koulutuksen tasa-arvo toteutuu pitää keskittyä siihen kahteen prosenttiin, joka nykyisin ei osallistu esiopetukseen. Selvitys osoittaa meille, että esiopetuksen osallistumattomuuden taustalla ei ole yhtä selittävää tekijää. Kaikkien lasten voidaan katsoa hyötyvän laadukkaasta esiopetuksesta, korosti luovutustilaisuudessa puhunut ministeri Kiuru.

Perusopetuksessa koulujen väliset erot oppimistuloksissa ovat kasvussa. Näitä eroja voidaan tehokkaasti kaventaa edistämällä lasten tasa-arvoisia oppimisen ja kasvun mahdollisuuksia jo varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta lähtien.

- Tutkimukset osoittavat, että myöhempiä eroja oppimistuloksissa kavennetaan tehokkaimmin varhaisella vahvistamisella ja tuella. Pidän ensiarvoisen tärkeänä kehittää esiopetusta koko ikäluokalle yhteisenä, tasavertaiset edellytykset turvaavana opetuksena. Selvitys antaa meille tärkeää taustatietoa asettaessamme esiopetuksen tulevaisuuden askelmerkkejä, painotti ministeri Kiuru puheessaan.

 

Selvitys esiopetuksen velvoittavuudesta Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2013:5 

Lisätietoja:
Johtaja Jari Rajanen OKM, puh. 0295 3 30268
Erityisavustaja Pilvi Torsti OKM, puh. 0295 3 30168


Selvityshenkilöt:
Jarmo Kinos, puh. 040 762 3855
Tuire Palonen, puh. 040 530 6580

Esiopetusta annetaan lapsille oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna ja sen tavoitteena on osana varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen jatkumoa vahvistaa lasten oppimisen ja kasvun edellytyksiä. Kunnalla on lakiin perustuva velvollisuus järjestää esiopetusta. Vanhemmat ratkaisevat lapsen osallistumisen esiopetukseen. Esiopetus on osallistujille maksutonta.