Hyppää sisältöön

Behov av svenskspråkiga särskilt i vård- och omsorgsyrken

opetus- ja kulttuuriministeriö
Utgivningsdatum 7.11.2012 10.48
Nyhet

Enligt Utbildningsstyrelsens prognos Yrke 2025 finns det största rekryteringsbehovet bland svenskspråkiga fram till år 2025 inom social- och hälsovårdsarbete och inom sjukvården. Ungefär 30 procent fler närvårdare, sjukskötare, socionomer, läkare och andra yrkesgrupper borde utbildas inom området för att motsvara arbetslivets behov.

Alltfler svenskspråkiga borde också söka till yrkesutbildning inom maskin-, metall- och energiteknik samt bil- och transportbranschen. Det finns ett ökat behov även av utbildade städare, försäljare och olika yrkesgrupper inom naturbruket. På yrkeshögskolenivå är det särskilt företagsekonomi, många områden inom industrin och byggbranschen som gäller. För akademiskt inriktade är yrken som läkare, tandläkare, veterinär, jurist, diplomingenjör, socialarbetare och barnträdgårdslärare tryggast att satsa på ur sysselsättningssynvinkel.

Efterfrågan på nyutbildad arbetskraft ökar fram till år 2025, eftersom närmare hälften av dem som nu arbetar kommer att gå i pension. Speciellt stor kommer pensioneringen att vara inom arbetsplatser som kräver yrkesutbildning. Därför är behovet av ny arbetskraft med yrkesutbildning på andra stadiet stort fram till år 2025, detta trots att de arbetsplatser som kräver högskoleutbildning samt expert- och spetskompetens ökar.

Yrke 2025 är den tredje prognosen i sitt slag och gäller arbetskrafts- och utbildningsbehoven bland svenskspråkiga i Finland fram till år 2025. Prognosens syfte är inte att identifiera konjunkturer, utan att skissa fram utbildningsbehoven på längre sikt. Prognosen fungerar som ett underlag för nationella och lokala beslut om utbildning.

Prognosen Yrke 2025 bygger på Statens ekonomiska forskningscentrals nationella arbetskraftsprognos och har ställts inom ramen för den nationella utbildningsprognostiseringen vid Utbildningsstyrelsen. Prognosen Yrke 2025 beaktar särdrag inom den svenskspråkiga arbetskraften och i de svenskspråkiga regionerna.

Prognosen presenteras på http://www.edu.fi/yrke2025 och på Facebook Yrke2025.

Källa: Utbildningsstyrelsen