Hyppää sisältöön

Arhinmäki: Helsingin keskustakirjastosta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahanke

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2013 6.54
Tiedote -

- Olemme saaneet päätökseen yhden merkittävimmistä arkkitehtikilpailuista Suomessa pitkään aikaan. Tätä suurempaa arkkitehtonista haastetta ei juuri ole lähivuosikymmeninä Suomessa tarjolla, sanoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki perjantaiaamuna 14. kesäkuuta Musiikkitalossa tilaisuudessa, joka oli järjestetty Helsingin uuden keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun voittajan julkistamiseksi.

- Helsingin keskustakirjastolle on varattu Helsingin keskeisin ja näkyvin vapaa tontti. On merkittävää, että tämä sijainti on varattu nimenomaan kirjastolle, joka on kaikille avoin ja maksuton julkinen tila. Mikäpä paremmin ilmaisisi kulttuurin arvostusta ja asemaa Suomessa kuin paraatipaikalle kohoava uusi, hieno kirjasto? Arhinmäki sanoi puheessaan.

Ministeri Arhinmäen mukaan uudella keskustakirjastolla on suuri merkitys myös valtakunnallisesti ja se voi toimia esimerkkinä kirjastojen kehittämisestä kaikkialla Suomessa.

- Minulla on ilo kertoa, että hallitus on tällä viikolla päättänyt valita Helsingin keskustakirjaston Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahankkeeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että valtio tukee keskustakirjaston rakentamista erillisrahoituksella. Keskustakirjastosta tulee upea symboli 100-vuotiaalle Suomelle. Päätös osoittaa, että usko kirjastoaatteeseen on korkealla ja todistaa osaltaan, että me suomalaiset uskomme edelleen vahvasti sivistykseen ja tasa-arvoon, Arhinmäki sanoi.

Kulttuuri- ja urheiluministeri muistutti, että kirjastot ovat käytetyin ja pidetyin kulttuuripalvelumme. Tulevan Helsingin keskustakirjaston rooleista eräs merkittävimpiä on ministerin mukaan toimia koko kansan olohuoneena:

- Kaupunkien keskustoissa tarvitaan myös epäkaupallisia tiloja: paikkoja, joissa voi levähtää, nauttia ja kokoontua. Kirjastojen pitää olla kansalaistoiminnan keskuksia. Kirjasto on esimerkiksi maahanmuuttajille ja monikulttuurisille helppo ensi askel lähestyä paikallista kulttuuria ja kansalaistoimintaa, Arhinmäki sanoi.

Keskustakirjasto toteutetaan kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen pohjalta. Paavo Arhinmäen mukaan valtiovallan toiveena on, että kirjaston rakentaminen tapahtuisi ripeässä aikataulussa siten, että keskustakirjastossa oltaisiin jo rakentamisvaiheessa juhlavuoden 2017 aikana.

- Odotan, että vuonna 2017 Helsingin keskustakirjasto siintää tuossa aukion toisella puolella, toivoi ministeri Arhinmäki.

Lisätiedot:
Erityisavustaja Anne Moilanen, [email protected], puh. 050 3478299