Hyppää sisältöön

Työryhmä esittää uutta erikoistumiskoulutusta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2013 7.28
Tiedote -

Työryhmä esittää uutta, korkeakoulutetuille tarkoitettua asiantuntijuutta syventävää erikoistumiskoulutusta. Koulutusta tarjoaisivat yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Siinä toteutuisi vahva työelämäkytkentä ja tiivis yhteys korkeakoulujen tieteelliseen toimintaan ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Opetusministeri Krista Kiurulle 18.6. luovutetussa työryhmäraportissa ehdotettu uusi erikoistumiskoulutus korvaisi ammattikorkeakoulujen ammatilliset erikoistumisopinnot ja yliopistojen järjestämän erikoistumiskoulutuksen ja -opinnot.

Koulutuksille ehdotetaan luotavaksi selvät säädökselliset puitteet, jolloin ne muodostaisivat uuden koulutustyypin tutkintokoulutuksen ja täydennyskoulutuksen rinnalle. Erikoistumiskoulutuksista päättäisivät korkeakoulut yhteistyössä ja yhdessä työelämän edustajien kanssa.

Erikoistumiskoulutus perustuisi työelämän ja työelämässä toimivien asiantuntijoiden ja sellaisiksi tähtäävien tarpeisiin. Erikoistumiskoulutuksen laajuudeksi esitetään vähintään 30 opintopistettä. Erikoistumiskoulutuksen edellyttämä asiantuntijuus opitaan ja osoitetaan kiinteässä yhteydessä työelämään.

Koulutusta voitaisiin rahoittaa eri lähteistä. Ensisijaisia rahoittajia olisivat osallistujat ja heidän työnantajansa. Esityksen mukaan erikoistumiskoulutuksesta perittävän maksun suuruudesta päättäisi korkeakoulu. Koulutukseen voidaan ohjata myös julkista rahoitusta yhteiskunnantarpeiden mukaisesti.

- Pidän erityisen tärkeänä, että kaikkien alojen korkeakoulutetuilla on näköpiirissään urapolkuja, joita tukee laadukas koulutus. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja osaamista on saatava laajemmin hyödynnetyksi työelämässä ja tähän uudet erikoistumiskoulutukset antavat hyvät edellytykset, opetusministeri Krista Kiuru pohtii.

- On tärkeää, että löydämme työurien pidentämiseen uusia lääkkeitä. Tässä esityksessä työuran pidentämistä tavoitellaan kahdellakin tavalla. Korkeakoulutettujen osaamisen täydentäminen ja asiantuntijuuden syventäminen voi pidentää heidän omia työuriaan. Lisäksi – jos tutkinnon jo suorittaneet hakeutuvat näihin koulutuksiin sen sijaan että hakeutuisivat osaamisen täydentämiseksi uudestaan tutkintoon johtavaan koulutukseen – he tekevät tilaa nuorille toiselta asteelta valmistuville ja pidentävät heidän työuriaan kun korkeakouluun siirtyminen nopeutuu, Krista Kiuru painottaa.

Uudistuksen ehdotetaan tulevan voimaan 1.1.2015.


Asiantuntijuus edellä. Korkeakoulujen uusi erikoistumiskoulutus . Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2013:7 


Lisätietoja:
Johtaja Kirsi Kangaspunta, 0295 3 30136
Opetusneuvos Petri Haltia, 0295 3 30096
Ylitarkastaja Sanna Hirsivaara 0295 3 30111