Hyppää sisältöön

Arbetsgrupp föreslår att man avlägsnar hinder för utbildningsexport inom andra stadiets utbildning

opetus- ja kulttuuriministeriö
Utgivningsdatum 28.6.2016 11.58
Pressmeddelande

En arbetsgrupp som dryftat främjandet av utbildningsexport föreslår att avgifter tillåts för yrkesexamina och utbildning som förbereder för dessa, då de ordnas utanför EU/EES-området. Därutöver är det enligt arbetsgruppen nödvändigt att avlägsna bestämmelser som gäller studiespråket och platsen där undervisningen ordnas, eftersom dessa sätter käppar i hjulet för att ordna delar av examensinriktad utbildning utanför EU/EES-området. Arbetsgruppen överräckte rapporten till undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen på tisdagen.

För att främja exporten av gymnasieutbildning föreslår arbetsgruppen att anordnare av gymnasieutbildning får rätt att ordna beställningsutbildning i utbildning för idrottare som leder till IB-examen i fråga om studerande från länder utanför EU/EES-området. Verksamheten skall enligt förslaget inledas som ett försök, om vilket det ska föreskrivas i gymnasielagen.

Därutöver bör man enligt arbetsgruppen utreda möjligheterna att utveckla studentexamen som en exportprodukt. Alternativet är att göra om studentexamen till en internationell examen, vilket skulle förutsätta att man också gör upp en internationell läroplan eller att man ordnar den nuvarande studentexamen på t.ex. engelska.

Arbetsgruppen betonar att främjandet av utbildningsexporten inte innebär terminsavgifter för studerande från Finland och EU/EES-området. Arbetsgruppen föreslår inte heller att den offentliga utbildningen i Finland organiseras på ett marknadsbaserat sätt.

Enligt undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen kommer regeringen att avlägsna hinder för utbildningsexport på alla utbildningsnivåer.

- Förslagen om att främja utbildningsexport inom yrkesutbildningen och gymnasieutbildningen öppnar nya dörrar för läroanstalterna i fråga om utbildningsexport. Att avlägsna hinder för utbildningsexport uppmuntrar utbildningsanordnare att internationaliseras, inför nya marknader i utbildningen samt nya inkomster för utvecklandet av den finländska utbildningen, säger Grahn-Laasonen.

- Den här veckan stadfästs en lagändring som möjliggör ett försök med export av fristående examina utanför EU/EES-området. Det här är en bra början för en examensinriktad utbildningsexport inom andra stadiet. Intresserade kan från och men början av augusti ansöka om att delta i försöket. Genom försöken får vi också information och erfarenheter om hur man borde utveckla utbildningen ur exportens synvinkel. Arbetsgruppens förslag är en god grund för den fortsatta beredningen, säger Grahn-Laasonen.

För att möjliggöra exporten av utbildning som leder till examen föreslår arbetsgruppen bl.a. att man beviljar begränsade och övervakade tillstånd till finländska företag som ägnar sig åt utbildningsexport och som kunde producera utbildning utanför EU/EES-området.

Enligt en enkät som gjordes för Finlands ambassader genomgår 70 procent av de länder som förekom i enkäten en reform an utbildningssystemet och en efterfrågan på utbildning på andra stadiet. Man uppskattar att det finns en efterfrågan på särskilt yrkesutbildning (73 %). I fråga om gymnasieutbildning är andelen betydligt lägre (36,7 %). Enligt de som svarat på enkäten gäller det största intresset lärarutbildning. Denna efterfrågan bör man enligt arbetsgruppen reagera på genom att fröbättra förutsättningarna för utbildningsexport.

Arbetsgruppen föreslår att man inrättar en stödorganisation utbildningsexport. Det är också nödvändigt att utveckla kompetensen hos personal som arbetar med utbildningsexport i fråga om affärsverksamhet, marknadsföring och riskhantering.

Arbetsgruppen anser att gymnasier och yrkesläroanstalter för att främja utbildningsexporten behöver kunna ansöka om motsvarande understöd som nu finns till för småföretag. Därutöver föreslår arbetsgruppen ett årligt tilläggsanslag på 5 miljoner euro för innovations- och forskningssamarbete som stöder utbildning och inlärning.

Utbildningsexport är en del av regeringens spetsprojekt där man avlägsnar hinder för utbildningsexport på alla utbildningsstadier. Målet är att öka volymen på den finländska utbildningsexporten med 350 miljoner euro fram till år 2018.

Utbildningsexport. Åtgärder för att främja export i fråga om yrkesutbildning och gymnasieutbildning (Vietävän hyvää toisen asteen koulutusta! Toimet toisen asteen koulutusviennin edistämiseksi)

Ytterligare information:
- direktör Jaana Palojärvi, UKM, tfn 040 5116897
- utvecklingschef Jouni Kangasniemi, UKM, tfn 040 517 9222
- specialmedarbetare Matias Marttinen (undervisnings- och kulturministerns presskontakter) tfn 044 269 3113