Hyppää sisältöön

Ammattikorkeakoulusektoria uudistetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2013 12.01
Tiedote -

Hallitusohjelman mukaan ammattikorkeakoulujen rahoitusta ja hallintoa koskeva lainsäädäntö uudistetaan. Ammattikorkeakoulu-uudistus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Nyt ehdotettavassa ensimmäisessä vaiheessa hallitus esittää ammattikorkeakouluja koskevaan lainsäädäntöön muutoksia, joilla vauhditetaan ammattikorkeakoulujen rakenteellista uudistamista sekä toiminnan laadun ja vaikuttavuuden parantamista.

Valtioneuvoston myöntämän ammattikorkeakoulun toimiluvan myöntämisperusteet esitetään uudistettaviksi. Uusien toimilupien myöntämisessä korostuisivat koulutustarpeen lisäksi toiminnan laatu, vaikuttavuus ja tehokkuus. Tavoitteena on nykyisen toimipisteverkon kokoaminen riittävän laajoiksi, laadukkaiksi ja innovatiivisiksi oppimisympäristöiksi.


Toimiluvissa määrättäisiin jatkossa siitä, mitä tutkintoja ja tutkintonimikkeitä kukin ammattikorkeakoulu antaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tekemistä koulutusohjelmapäätöksistä luovuttaisiin. Tavoitteena on vahvistaa ammattikorkeakoulujen edellytyksiä suunnata koulutustarjontaansa nykyistä joustavammin työelämän tarpeiden mukaisesti.


Toimiluvassa määrättäisiin ammattikorkeakoulun opetus- ja tutkintokieleksi suomi tai ruotsi. Toimiluvassa voitaisiin myöntää myös oikeus järjestää ammatillista opettajankoulutusta.


Ammattikorkeakoulujen ylläpitäjille myönnettävän perusrahoituksen määräytymisperusteet ehdotetaan uudistettaviksi. Rahoituksen määräytymisperusteissa ja rahoituskriteereissä otettaisiin huomioon ammattikorkeakoulujen koko lakisääteinen toiminta laatua, vaikuttavuutta ja tehokkuutta korostaen. Korkeakoulukohtainen rahoitus määräytyisi pääasiassa suoritettujen tutkintojen ja opintoprosessien laadun, tehokkuuden, työllistymisen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan perusteella.
Esitetyt muutokset eivät vaikuta nykyisten opiskelijoiden tutkinnonsuorittamisoikeuteen. Ennen uuden lain voimaantuloa opintonsa aloittaneiden oikeus suorittaa tutkintonsa turvataan.


Hallitus antoi ammattikorkeakoulu-uudistuksen ensimmäistä vaihetta koskevan esityksensä eduskunnalle torstaina 14. helmikuuta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2014. Nykyisten toimilupien voimassaolo päättyisi ja uudet toimiluvat olisivat voimassa vuoden 2014 alusta.


Uudistuksen toisessa vaiheessa on tarkoitus siirtää vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta kokonaan valtiolle ja tehdä ammattikorkeakouluista itsenäisiä oikeushenkilöitä. Toinen vaihe toteutetaan samassa aikataulussa kuin valtionosuusjärjestelmän kokonaisuudistus.


Lisätietoja:
- opetusneuvos Maarit Palonen, puh. 0295 3 30243
- hallitusneuvos Maiju Tuominen, puh. 0295 3 30320
_ _ _


Tietoa ammattikorkeakoulu-uudistuksesta: http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/ammattikorkeakoulutus/
ammattikorkeakoulu_uudistus/?lang=fi
- Ammattikorkeakouluja on 25. Tällä hetkellä voimassa olevista toimiluvista kaksi on myönnetty yksittäisille kunnille, seitsemän kuntayhtymälle, 15 osakeyhtiölle ja yksi säätiölle.
- Perusrahoitusta myönnetään opiskelijamäärän ja opiskelijaa kohden määrätyn yksikköhinnan perusteella.
- Vuoden 2013 valtion talousarvioesityksessä kuntien rahoitusosuus ammattikorkeakoulujen toimintaan on 511,5 ja valtion 385,9 miljoonaa euroa.
- Ammattikorkeakouluissa oli vuonna 2010 opiskelijoita yhteensä 147 000. Ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa nuorten koulutuksessa 110 000, aikuiskoulutuksessa 21 500, ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa 6 600, opettajankoulutuksessa 3 800 sekä erikoistumisopinnoissa 4 700 opiskelijaa.
- Vuonna 2012 ammattikorkeakouluilla on ollut yhteensä 130 suomenkielistä, 55 ruotsinkielistä ja 66 vieraskielistä eri koulutusohjelmaa.