Hyppää sisältöön

Aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittäviä maksuja korotetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2015 13.59
Tiedote

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen enimmäismääriä korotetaan. Valtioneuvosto hyväksyi torstaina perusopetuslain muutosta koskevan esityksen sisällön.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kuukausimaksu voi vastaisuudessa olla 570 tunnin osalta enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta enintään 160 euroa kuukaudessa. Mikäli lapsi olisi aamu- ja iltapäivätoiminnassa enemmän kuin 760 tuntia, voidaan ylimenevältä ajalta periä kunnan määräämä maksu.

Lain muutoksella tiukennetaan samalla velvollisuutta jättää maksu perimättä tai alentaa sitä, jotta perheen pienituloisuus ei olisi esteenä lapsen osallistumiselle aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä osallisuutta. Aamu- ja iltapäivätoiminta tukee varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen jatkumoa, edistää perusopetuksen tavoitteiden toteutumista ja tasoittaa sosiaalisia eroja.

Ehdotettu laki lisää kuntien maksukertymää noin 18 miljoonaa euroa vuodesta 2017 lukien. Vuonna 2016 vaikutus kuntien talouteen olisi noin 7 miljoonaa euroa.

Muutos tulee voimaan elokuun alusta 2016.

Lisätietoja: Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson (OKM), puh. 02953 30079

Päätösaineistot julkaistaan osoitteessa http://www.valtioneuvosto.fi/paatokset