Hyppää sisältöön

83 miljoonaa euroa opetusryhmien pienentämiseen ja koulujen välisten erojen kaventamiseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2012 7.57
Tiedote -

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kaikkien aikojen suurimman rahoituksen perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Avustuksia jaetaan yhteensä noin 60 miljoonaa euroa, jos eduskunta hyväksyy talousarvioesitykseen sisältyvän määrärahaesityksen. Tukea voidaan ensimmäistä kertaa kohdentaa kouluille, jotka toimivat haasteellisessa toimintaympäristössä, ja siten tukea hallituksen tavoitteena olevaa koulujen välisten erojen kaventamista.

Lisäksi ministeriö myöntää ensimmäistä kertaa noin 23 miljoonaa euroa valtion erityisavustusta toimiin, joilla kavennetaan koulujen välisiä eroja ja tuetaan haasteellisessa toimintaympäristössä toimivia kouluja.

Opetuksen järjestäjät voivat hakea ministeriöltä molempia valtionavustuksia 31.11.2012 mennessä.

- Me haluamme varmistaa riittävän pienet ryhmäkoot, jotta opettajalla on aikaa oppilaille ja mahdollisuus huomioida erilaisten lasten ja erilaisten ryhmien tarpeet. Näin tuetaan peruskoulun kehittämistä koko ikäluokalle yhteisenä, tasavertaiset edellytykset turvaavana opetuksena. Koulujen välisten erojen kaventamiseksi avustuksia suunnataan kouluille, joiden koulunkäyntialueilla väestön työttömyysaste on korkea, koulutustaso heikko ja maahanmuuttajien väestöosuus korkea, opetusministeri Jukka Gustafsson korostaa.

Opetuksen järjestäjä voikäyttää opetusryhmien pienentämiseen suunnattua rahoitusta resurssiopettajien, jakotuntien ja ryhmien jakamisen palkkakustannuksiin. Valtion erityisavustus tulee suunnata ensisijaisesti suuriin yli 25 oppilaan ryhmiin, ryhmiin, joissa on useita säännöllisesti ylimääräistä tukea tarvitsevia oppilaita, kouluihin joiden koulunkäyntialueella aikuisväestön koulutustaso on keskimääräistä alhaisempi, työttömyysaste suurempi tai maahanmuuttajien väestöosuus suurempi, resurssiopettajien palkkaukseen eli samanaikaisopetuksen järjestämiseen luokassa sekä jakotuntien lisäämiseen.

Avustusta ei voida myöntää, jos koulutuksen järjestäjä on päättänyt suurentaa ryhmäkokoja tai avustuksilla ei todellisuudessa pienennettäisi nykyisiä ryhmäkokoja. Rahoitusta voidaan käyttää vuosina 2013–2014.

Koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin kohdennettavaa valtionavustusta voidaan käyttää koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin, jotka kohdistuvat koulujen välisten erojen vähentämiseen sekä lähtökohdiltaan muita heikompien koulujen toiminnan ja laadun tukemiseen.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Aleksi Kalenius, puh. 040 125 1032
- ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen, puh. 0295 3 30258