Hyppää sisältöön

Radiotaajuuksien muuttumisesta aiheutuviin kulttuuritoimijoiden kustannuksiin 3,5 milj. euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2013 6.34
Tiedote -

Hallitus esittää ensimmäisessä lisätalousarviossaan tukea Suomenlinnan hoitokunnan ja Museoviraston toimintamenoihin. Lisäksi kulttuuritoimijoille on luvassa avustuksia taajuusalueen muuttumisesta aiheutuviin siirtymävaiheen kustannuksiin langattomien mikrofonien käytössä.

Suomenlinnan hoitokunnan lisämääräraha on tarkoitettu asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjaukseen ja Museoviraston varautumiseen sen kiinteistöjen siirtoon Senaatti-kiinteistöille ja Metsähallitukselle vuoden 2014 alusta lukien.

Taajuusalueen muuttuessa kulttuuri- ja taidelaitokset joutuvat uusimaan tai virittämään luvanvaraiset langattomat mikrofonit uusille taajuuksille, koska nykyisin käytössä olevat mikrofonit eivät toimi laitteiden käyttöön annettavalla uudella taajuusalueella. Esitetyllä määrärahalla korvataan toimijoille kaluston vaihdosta tai uudelle taajuusalueelle virittämisestä syntyviä kustannuksia. Uusien laitteiden hankinnasta ja vanhojen virittämisestä uusille taajuuksille on arvioitu aiheutuvan useiden miljoonien kustannuksia pelkästään kulttuuritoimijoille.

- Huomattava osa radiomikrofonien käyttäjäryhmistä on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivia kulttuurilaitoksia. Taajuusalueella toimivia langattomia mikrofoneja hyödyntää nykyisin muun muassa suuri joukko teattereita, konserttien järjestäjiä, studioita sekä av-tuotantoyhtiöitä, sanoo kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Esimerkiksi Suomen Kansallisteatterin suuren näyttämön kustannukset ovat yhteensä noin 300 000 euroa, Arhinmäki jatkaa.

- Mielestäni on tärkeää tulla vastaan kulttuurisektorin toimijoita tällaisessa asiassa, johon he itse eivät ole voineet vaikuttaa, ja koska kustannukset ovat monelle toimijalle varsin suuria, painottaa Arhinmäki

Arhinmäki muistuttaa, että eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta totesi viime vuoden lopulla, että se pitää erittäin tärkeänä selvittää mahdollisuus korvata osittain tai kokonaan taajuusalueen muutoksesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset luvanvaraisten radiomikrofonien käyttäjille.

Lisämäärärahasta myönnettäisiin avustuksia ainoastaan luvallisten mikrofonien käyttäjille. 800 megahertsin taajuusalueen huutokauppa on parhaillaan käynnissä. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan koko taajuusalueen lähtöhinta on 100 milj. euroa, ja se tuloutetaan tasaerissä viiden vuoden aikana. Huutokaupasta kertyvät tulot syntyvät taajuuden käyttäjien maksamista toimiluvista. Tästä kertyy valtion talousarvioon vuosina 2013–2017 vähintään 20 milj. euroa joka vuosi.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Leena Laaksonen, puh. 0295 3 30175