Hyppää sisältöön

Yliopistot onnistuivat varainhankinnassa – valtio pääomittaa 150 miljoonan vastinrahalla

Opetus- ja kulttuuriministeriö 24.8.2017 13.30
Tiedote

Yliopistot ovat keränneet lähes 130 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa valtion vastinrahakampanjassa. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto keräsivät euromääräisesti suurimmat lahjoitussummat. Valtio on sitoutunut pääomittamaan yliopistoja vastinrahalla, jota maksetaan suhteessa kerättyyn yksityiseen rahoitukseen.

Vastinrahaan oikeuttavan pääoman keräys oli mahdollista marraskuusta 2014 kesäkuuhun 2017. Yliopistot toimittivat tiedot varainhankinnastaan opetus- ja kulttuuriministeriölle elokuussa.  Eniten rahalahjoituksia ovat hankkineet Helsingin yliopisto (34,2 miljoonaa) ja Aalto-yliopisto (20,9 miljoonaa).

– On upea saavutus, että yliopistot onnistuivat taloudellisesti vaikeana aikana keräämään yksityisiä lahjoituksia liki 130 miljoonaa. Tämä on hieno asia korkeakoulujemme kannalta, sillä yksityisten varojen kerääminen lähentää korkeakoulutusta ja työelämää sekä vahvistaa yhteistyötä ja verkostoja. Siten korkeakoulujen talous vahvistuu samalla kun toiminnan laatu ja vaikuttavuus lisääntyvät, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Valtio pääomittaa yliopistoja 150 miljoonan euron vastinrahoituksella, joka jaetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan.  Seuraavaksi opetus- ja kulttuuriministeriössä tarkistetaan, että kaikki lahjoitukset täyttävät varainkeruulle asetetut ehdot, joista on päätetty talouspoliittisessa ministeriövaliokunnassa vuonna 2014. OKM:n ohje yliopistojen pääomittamisesta ja
valtion vastinrahakelpoisen varainhankinnan ehdoista ja menettelytavoista 

Vastinrahapäätöksen tekee valtioneuvosto. Rahoituspäätökset valmistellaan opetus- ja kulttuuriministeriössä vuoden 2017 aikana.

Yliopistokohtainen erittely valtion vastinrahakampanjassa kerätyistä rahalahjoituksista

  Milj.
Aalto-yliopisto 20,9
Helsingin yliopisto 34,2
Itä-Suomen yliopisto 6,4
Jyväskylän yliopisto 2,9
Lapin yliopisto 1,0
Lappeenrannan teknillinen yliopisto 5,3
Oulun yliopisto 9,7
Svenska handelshögskolan 11,8
Taideyliopisto 4,8
Tampereen teknillinen yliopisto 6,3
Tampereen yliopisto 3,7
Turun yliopisto 6,6
Vaasan yliopisto 3,4
Åbo Akademi 12,7
Yhteensä 129,6

Yliopistoilla on voinut olla vastinrahakampanjan lisäksi myös muuta varainhankintaa.

Lisätietoja:
- opetusneuvos Jorma Karhu, p. 02953 30139
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Sanni Grahn-Laasonen