Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
Avustettavan toiminnan tulee toteuttaa järjestön sääntöjen mukaista toiminta-ajatusta ja tavoitteita sekä tässä hakuilmoituksessa annettuja avustuksen tavoitteita. Arviointi tehdään suunnitellun ja toteutuneen toiminnan perusteella. Toimintasuunnitelmaa arvioitaessa kiinnitetään huomiota suunnitelman konkreettisuuteen ja kokonaisuuden toimivuuteen vuoden 2021 toimenpiteiden osalta. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan hakijan näkemys siitä, miten järjestön toiminta tukee ministeriön strategisten tavoitteiden saavuttamista vuoteen 2030 mennessä, ja hakemuksessa perusteltu arvio avustuksella rahoitettavan toiminnan yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.
Valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon järjestön taloudenhoito sekä järjestön toiminnan valtakunnallisuus, laatu, laajuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan lisäksi huomioon, miten järjestö toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta.
- Järjestön toiminnan laatua arvioitaessa otetaan huomioon toiminnan tavoitteellisuus, kehittyminen, oman toiminnan seuraaminen ja tavoitteiden saavuttamisen arviointi. Lisäksi otetaan huomioon kestävää kehitystä, hyvinvointia, työllisyyttä sekä osaamisen jakamista, tunnistamista ja tunnustamista edistävä vaikutus.
- Toiminnan laajuutta arvioitaessa otetaan huomioon järjestön toiminnan määrä ja monipuolisuus, toimintaan osallistuvien määrä, toiminnan valtakunnallisuus ja saavutettavuus.
- Toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta arvioitaessa otetaan huomioon toiminnan merkityksellisyys sivistystyössä ja koulutuspolitiikassa sekä demokratian, aktiivisen kansalaisuuden sekä yhteiskunnan vakauden ja elinvoimaisuuden edistämisessä. Lisäksi otetaan huomioon kielellisten, kulttuuristen ja vähemmistöjen oikeuksien toteutumista edistävä vaikutus.
- Järjestön taloudenhoitoa arvioitaessa otetaan huomioon järjestön toiminnan kustannukset suhteessa toiminnan valtakunnallisuuteen ja laatuun sekä hallinto- ja henkilöstökustannusten osuus kokonaiskustannuksista. Lisäksi hakijan talouden tulee olla tasapainoinen. Avustusta saava hakija ei voi olla konkurssissa tai laiminlyönyt oleellisesti veroja tai sosiaaliturvamaksuja, eikä toiminnan avainhenkilö ole syyllistynyt aiemmin rikokseen avustuksia haettaessa tai häntä ei ole asetettu liiketoimintakieltoon.
- Järjestön osallisuuden edistämisen arvioinnissa otetaan huomioon, miten järjestö tarjoaa jäsenilleen ja asiakkailleen mahdollisuuden osallistua järjestön päätöksentekoon ja miten järjestö muulla tavoin edistää jäsentensä ja asiakkaiden kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa.
Avustuksella rahoitettavan toiminnan tulee käydä selvästi ilmi järjestön toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta. Rahoitettava toiminta tulee kuvata hakemuksessa erillään muulla rahoituksella toteutettavasta toiminnasta, kuten opintokeskuksen ylläpitämisestä tai hanketoiminnasta. Jos hakijalla on muuta toimintaa avustuksella rahoitettavan toiminnan lisäksi, henkilöstöä ja taloutta koskevat tiedot tulee esittää sekä koko järjestön että avustuksella rahoitettavan toiminnan osalta erikseen. Hakemukseen tulee liittää täytetty taloustietolomake, joka löytyy hakuilmoituksen liitteistä. Hakemuksessa tai sen liitteessä tulee myös esittää rahoitettavan toiminnan tavoitteet sekä määrälliset ja laadulliset mittarit tavoitteiden toteutumisen seurantaan ja tulosten raportoimiseen avustuksen käyttöä koskevan selvityksen yhteydessä.
Jos hakijalla on omaa pääomaa yli 10 miljoonaa euroa tai jos tilinpäätös on vuosina 2017-2019 ollut ylijäämäinen ennen rahastosiirtoja myös sen jälkeen, kun tuloksesta vähennetään opintokeskusta ylläpitävälle järjestölle sivistys- ja kulttuuritoimintaan myönnetyn yleisavustuksen määrä, hakemuksessa tulee perustella, miksi haettava yleisavustus vuodelle 2021 on tarpeellinen hakijan taloudellisen tilanteen ja suunnitellun sivistys- ja kulttuuritoiminnan kannalta.
Vuoden 2021 talousarvioesityksen mukaan avustusta voidaan myöntää järjestölle sivistys- ja kulttuuritoimintaan. Muihin käyttötarkoituksiin avustusta ei ole mahdollista myöntää. Hakijan tulee hakemuksessa ilmoittaa, hakeeko se avustusta sivistys- vai kulttuuritoimintaan vai molempiin, ja kuvata hakemuksessa tai liitteessä, millaiseen sivistys- ja/tai kulttuuritoimintaan rahoitusta haetaan vuodelle 2021.
Yleisavustusta ei voi käyttää opintokeskuksen ylläpitämisestä aiheutuviin käyttökustannuksiin, joihin maksetaan valtionosuutta opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmästä.
Avustusta ei saa siirtää eteenpäin käytettäväksi.
Jos myönnettävää avustusta käytetään koulutusaineistojen laatimiseen, ne tulee julkaista avoimella lisenssillä Avointen oppimateriaalien kirjastossa.
Avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 90 prosenttia avustettavan toiminnan toteutuneista kokonaiskustannuksista. Yleisavustuksen alaraja on 10 000 euroa.
2. Yleiset perusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii strategiansa mukaisesti vaikuttamaan siihen, että kaikkien kyvyt ja osaaminen vahvistuvat; että yhteiskuntaa uudistetaan luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla; ja että merkityksellisen elämän edellytykset turvataan yhdenvertaisesti. OKM:n strategia on luettavissa verkkosivuilta.
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa katsotaan eduksi, jos toiminta osaltaan edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä OKM:n strategian toimintalupauksen mukaisesti.
3. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
4. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.