Hyppää sisältöön

Den gemensamma ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen förlängs till 7.4

Undervisnings- och kulturministeriet
2.3.2021 15.12
Pressmeddelande
Tytöt tietokoneella

Den gemensamma ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen förlängs på grund av coronavirussituationen. Den gemensamma ansökan våren 2021 till yrkesutbildning och gymnasieutbildning samt ansökan till förberedande utbildningar efter den grundläggande utbildningen och till yrkesutbildning som ordnas som krävande särskilt stöd slutar 7.4.2021 kl. 15.

- Den gemensamma ansökan som pågår för tillfället är historisk. I och med läropliktsreformen gäller den för första gången precis alla unga som går ut grundskolan, eftersom alla niondeklassare fortsätter från grundskolan till yrkesutbildning, gymnasiet eller exempelvis tiondeklassen, säger undervisningsminister Jussi Saramo.

- Vi vill säkerställa att alla unga får allt stöd och all handledning som behövs för denna historiska gemensamma ansökan. Därför har vi beslutat att förlänga den gemensamma ansökan till 7.4 så att man hinner återgå till närundervisning innan ansökan slutar och kan gå igenom sina alternativ med skolans studiehandledare efter distansundervisningsperioden, säger ministern.

Skyldigheten att söka till utbildning anknyter till läroplikten och trädde i kraft från början av 2021. Skyldigheten att söka till utbildning gäller i praktiken de unga som våren 2021 går i årskurs 9 i den grundläggande utbildningen (huvudsakligen år 2005 födda). En läropliktig ska före slutet av den sista årskursen inom den grundläggande utbildningen söka till utbildning på andra stadiet, till utbildning i övergångsskedet eller till annan utbildning som omfattas av läroplikten.

Handledning och elevhandledning i anslutning till gemensam ansökan ges också under högstadiernas period med distansundervisning (8.3.–28.3). Handledningen kan genomföras med distansförbindelser samt som smågruppshandledning eller personlig handledning med beaktande av rekommendationerna som gäller hygien och avstånd. För dem som deltar i distansundervisning av någon annan orsak, såsom karantän, isolering, för att de eller en familjemedlem hör till en riskgrupp, sköts den gemensamma ansökan och elevhandledningen t.ex. som handledning via distansförbindelser.

Gemensam ansökan 

Mer information om ordnandet av undervisningen under perioden 8.–28.3.

Mer information:

  • regeringssekreterare Kirsi Lamberg,  tfn 02953 30397
  • regeringsrådet Piritta Sirvio, tfn 02953 30238