Hyppää sisältöön

Vaisaaren yläkoulun oppilaat tenttasivat opetusministeriä oppivelvollisuuden laajentamisesta

25.2.2020 18.17
Vaisaaren yläkoulun oppilaat tenttasivat opetusministeriä oppivelvollisuuden laajentamisesta

Ensimmäinen opetusministerin kyselytunti oppivelvollisuuden laajentamisesta järjestettiin 24.2. Vaisaaren yläkoulussa Raisiossa.

Opetusministeriä tenttasi lähes 250 yhdeksäsluokkalaista. Kysymykset vaihtelivat maksuttomista koulukirjoista omiin tietokoneisiin opetuksessa.

- Opetusmateriaalin lisäksi koulutuksen tarjoajalla on velvollisuus tarjota opiskelijoille myös tietokoneet, jos niitä opiskelussa edellytetään, kertoo opetusministeri Li Andersson.

Oppilaiden kysymykset ministerille osoittivat, että he ovat jo nyt hyvin perehtyneitä uudistuksen mukanaan tuomiin muutoksiin. Oppilaita kiinnostivat muun muassa takuut toisen asteen koulutuspaikasta.

- Meillä niin sanottu koulutustakuu eli se, että kaikille löytyy koulutuspaikka toiselta asteelta, toteutuu aika hyvin. Meillä ei ole puutetta aloituspaikoista toisella asteella. Meillä myös suuri osa oppilaista siirtyy toiselle asteelle, mutta ongelma on se, että he eivät suorita opintojaan loppuun. Suomessa ongelmana onkin se, että esimerkiksi ammatillisella puolella keskeytyksiä on liian paljon.

Opetusministeri haastettiin myös punnitsemaan lukio- ja ammatillisen koulutuksen välillä. Tärkeysjärjestystä ei löytynyt, sillä ministerin mukaan molemmilla koulutuksilla on oma tärkeä roolinsa Suomessa.

- Suomessa on kaksi vetovoimaista vaihtoehtoa. Meillä myös noin puolet ja puolet valitsee lukion tai ammatillisen koulutuksen. Meidän järjestelmässämme voi aina jatkaa opintojaan huolimatta siitä, millaisia valintoja on tehnyt toisella asteella. Ammatillisesta koulutuksesta voi aina jatkaa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Me olemme rakentaneet koulutuksen, jossa ei ole suljettuja ovia missään ja se on kansainvälisestikin verrattuna hyvin poikkeuksellista.

Laki oppivelvollisuuden laajentamisesta 16 vuodesta 18 vuoteen on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2021 alusta. Ikärajamuutoksen lisäksi laajennus tarkoittaa maksuttoman toisen asteen koulutuksen, lukio- tai ammatillisen koulutuksen, järjestämistä kaikille peruskoulun päättäville. Ensimmäisen kerran lakia sovelletaan ensi vuoden keväällä peruskoulun yhdeksännen luokan päättäviin oppilaisiin.

Seuraava opetusministerin kyselytunti järjestetään Kuopiossa 1.4.

Katso tilaisuuden tallenne.