Hyppää sisältöön

Urheiluakatemioille ja valmennuskeskuksille 1,95 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.4.2018 15.43
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten toimintaa 1,95 miljoonalla eurolla. Avustusta sai 21 urheiluakatemiaa ja valmennuskeskusta, joista yhdeksän paikallista, kuusi alueellista ja kahdeksan valtakunnallisen tason toimijaa. Avustuksen kokonaismäärä kasvoi 50 000 eurolla vuodesta 2017. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Urheiluakatemioiden päätehtävänä on auttaa urheilijoita urheilun ja opiskelun yhdistämisessä. Oppilaitoksista verkostossa on mukana yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia sekä korkeakouluja.

- Urheiluakatemioiden toiminnan lähtökohtana on sovittaa yhteen urheilijan arkipäiväinen valmentautuminen, harjoittelu ja opinnot parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo urheiluministeri Sampo Terho.

- Urheiluakatemioilla on iso vastuu huipulle tähtäävien nuorten urheilijoiden elämänhallinnasta.

- Pääkaupunkiseudulla toimivalla urheiluakatemia URHEAlla on lisäksi paitsi alueellinen, toiminnan laajuuden ja lajikirjonsa perusteella myös kansallisesti johtavan toimijan rooli, Terho painottaa.

Valmennuskeskusten tehtävänä on mahdollistaa urheilijoiden laadukas päivittäisharjoittelu sekä kehittää huippu-urheiluosaamista ja maajoukkuetason valmennusta. Valtakunnalliset valmennuskeskukset toimivat tyypillisimmin urheiluopistojen yhteydessä.

Avustusten tarveharkinnassa on urheiluakatemioiden osalta huomioitu muun muassa urheilijoiden määrä ja taso, miten laaja ja kattava oppilaitosverkosto akatemialla on, ja millaisia ovat urheilijoille suunnatut tuki- ja valmennuspalvelut. Valmennuskeskustoiminnassa on arvioitu erityisesti keskuksen erityisosaamista, sen valtakunnallista merkitystä sekä sitä, kuinka keskeinen rooli keskuksella lajikohtaisesti on ja mikä on kyseisen lajin merkittävyys huippu-urheilussa kansallisesti ja kansainvälisesti.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola, OKM, p. 02953 30112
erityisavustaja Toni Ahva, OKM, p. 02953 30340

Muualla verkossa

Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset (Suomen Olympiakomitea)