Hyppää sisältöön

Työelämän muutos vaatii aikuiskoulutusta

9.12.2019 10.14
Työelämän muutos vaatii aikuiskoulutusta

Vuoden viimeinen koulutusselonteon keskustelu- ja kuulemistilaisuus suuntasi 3.12. Rovaniemelle. Lapin yliopistolla oli koolla runsas joukko korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ammattilaisia sekä opiskelijoita. Kuulemistilaisuutta johti tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Rovaniemellä vahvaksi keskustelun aiheeksi nousivat jatkuva oppiminen ja työelämän nopeasti muuttuvat vaatimukset.

Kuulemistilaisuuteen osallistuneet koulutuksen ammattilaiset nostivat esiin työelämän nopean muutostahdin, joka lisää merkittävästi ennen kaikkea aikuisväestön tarvetta saada täydennyskoulutusta tai koulutusta kokonaan uuteen ammattiin tulevaisuudessa.

Ministeri Kosonen lupasi keskustelijoille, että myös aikuisväestö otetaan huomioon koulutuksen tulevaisuuden suuntaviivoja suunniteltaessa.

- Koulutuspoliittisen selonteon lisäksi me selvitämme myös jatkuvan oppimisen tarpeita eli koko väestön mahdollisuuksia saada nopeassa muutoksessa tarvitsemaansa täydennyskoulutusta.

Kososen mukaan suomalainen koulutus perustuu pitkälti useita vuosia kestävään tutkintopohjaiseen koulutukseen.

- Tulevaisuudessa meidän pitää pystyä reagoimaan muutoksiin nopeammin, kun se on tarpeen. Myös poikkisektoraalinen lähestyminen on tärkeää.

Panostusta korkeakoulutukseen

Aikuiskoulutuksen panostamisen lisäksi keskustelussa nousi esiin korkeakouluopetus ja siihen panostaminen.

Lapin yliopiston koulutusvastuuvararehtorin Satu Uusiautin mukaan Suomi pystyy vastaamaan yhteiskunnan tulevaisuuden haasteisiin satsaamalla korkeakouluopetukseen.

Myös inhimillinen pääoma on pääomaa.