Hyppää sisältöön
FI

Professori Olli Mäenpää selvitti yliopistojen autonomian laajuutta

Opetus- ja kulttuuriministeriö 17.5.2016 11.24
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi oikeustieteen tohtori, hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpäätä selvittämään yliopistojen autonomian laajuutta oman toimirakenteensa päättämisessä, erityisesti toimipaikkojen ja paikkakuntien osalta.

Yliopiston itsehallinnon perusteet on kirjattu perustuslakiin. Itsehallinto koostuu institutionaalisesta ja akateemisesta itsehallinnosta. Institutionaalisen autonomian osatekijöitä ovat taloudellinen ja hallinnollinen autonomia. Akateeminen itsehallinto sisältää akateemisen vapauden ja erityisesti tutkimuksen, opetuksen ja opiskelun itsehallinnon. Professori Mäenpään mukaan yliopistojen itsehallinnolla on vertailukohtia kuntien itsehallintoon.

Selvityksen mukaan yliopistolain lähtökohtana on, että toimipaikkoja, toimialueita tai toiminnan paikkakuntia koskeva päätösvalta kuuluu yliopiston hallinnollisen ja organisatorisen autonomian piiriin, jolloin niitä koskeva toimivalta on yliopiston hallituksella. Yliopistojen autonomian vuoksi valtionrahoituksen ehdoksi ei voida asettaa, että yliopisto toimii tai ei toimi tietyllä paikkakunnalla.

Lisätietoja: professori Olli Mäenpää, puh. 050 5355 834

Selvitys on julkaistu ministeriön verkkosivuilla