Hyppää sisältöön

Parlamentaarinen ryhmä kehittämään peruskoulua - teesit itsenäisyyden juhlavuodeksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö 16.11.2016 11.01
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettamassa peruskoulufoorumia kehittämään suomalaista peruskoulua. Yhtenä osana peruskoulun uudistamista opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on kutsunut kaikki eduskuntapuolueet peruskoulufoorumin parlamentaariseen ryhmään luomaan teesit tulevaisuuden peruskoululle.

Foorumin ja parlamentaarisen ryhmän työt ajoittuvat Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen. Teesit julkistetaan elokuussa 2017 koulujen alkaessa.

Peruskoulufoorumin työ on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta. Peruskoulufoorumi kokoaa perusopetuksen toimijat ja yhteistyötahot yhteiseen visiointiin.

Eri sidosryhmät, opettajat ja eri alojen asiantuntijat kutsutaan mukaan peruskoulun kehittämistyöhön. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät eri puolella maata laajan kierroksen, joka tarjoaa mahdollisuuden keskustella, ideoida ja vahvistaa sitoutumista perusopetuksen tulevaisuuden kehittämiseen.

Peruskoulufoorumin työ käynnistyy Kuopiossa 28.11. ja Seinäjoella 30.11. järjestettävillä työpajoilla. Tammikuun 18. päivä pidettävässä Maailman suurin vanhempainilta -tapahtumassa erityisesti oppilaiden vanhemmilta halutaan saada ajatuksia peruskoulun tulevaisuudesta. Peruskoulufoorumin aikana tarjotaan myös sähköisiä keskustelu- ja ideointimahdollisuuksia.

Peruskoulufoorumin parlamentaarisen ryhmän puheenjohtajana toimii opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Ryhmän jäseniä ovat kansanedustaja Ulla Parviainen (Keskustan eduskuntaryhmä), kansanedustaja Laura Huhtasaari (Perussuomalaisten eduskuntaryhmä), kansanedustaja Krista Kiuru (Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä), kansanedustaja Jani Toivola (Vihreä eduskuntaryhmä), kansanedustaja Li Andersson (Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä), kansanedustaja Mikaela Nylander (Ruotsalainen eduskuntaryhmä) ja kansanedustaja Sari Tanus (Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä).

- Suomalainen peruskoulu on avannut tiet jokaiselle lapselle perheen taustasta riippumatta korkeaan koulutukseen ja läpi elämän jatkuvaan oppimiseen. Viime aikoina huolta ovat herättäneet muun muassa oppimistulosten lasku ja koulutuksen tasa-arvon murenemat. Peruskoulun kehittämiseen tarvitaan koko kansakunnan tuki. Se ei onnistu vain opetusviranomaisten, koulujen ja opettajien toimin. On tärkeää, että kaikki eduskuntapuolueet ovat mukana tekemässä tulevaisuuden kannalta keskeisiä perusopetuksen teesejä ja myös sitoutuvat niihin, sanoo ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Parlamentaarisen ryhmän lisäksi foorumissa toimii tutkija- ja asiantuntijaryhmä sekä toimintaryhmä. Tutkija- ja asiantuntijaryhmä varmistaa, että Peruskoulufoorumin työ perustuu kokeilujen tuloksiin ja uusimpaan tutkimustietoon.

Toimintaryhmä keskittyy tapoihin, joilla eri toimijat sitoutuvat yhteisiin teeseihin ja toimenpiteisiin. Ryhmän tehtävänä on hahmottaa ohjauksen, resursoinnin, yhteisen kehittämisen ja tukipalvelujen keinot, joilla kyetään toteuttamaan parlamentaarisen ryhmän teesit koko maassa ja varmistetaan yhteinen laaja sitouttaminen. Toimintaryhmä perustetaan vuoden 2016 loppuun mennessä ja se jatkaa työtään vuoden 2017 loppuun. Toimintaryhmän puheenjohtajana toimii Opetushallituksen pääjohtaja, ja sen sihteeristö tulee Opetushallituksesta.

Lisätietoja:
- projektipäällikkö Olli Vesterinen (OKM), puh. 02953 30123
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin haastattelupyynnöt), puh. 044 269 3113

Lisätietoja peruskoulun uudistamisen kärkihankkeesta

 
Kärkihankkeet Yleissivistävä koulutus kärkihankkeet