Hyppää sisältöön

Opetusministeri Saramo: Yli 10000 työllistä koulutuspanostuksilla - toukokuussa lisäresursseja oppimisvajeen paikkaamiseen, koulutuksesta ei leikata

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 30.4.2021 13.46
Tiedote

Hallitus vahvisti puoliväliriihessä koulutuspolitiikan roolia osana työllisyystoimiaan. Jatkuvan oppimisen panostuksilla saadaan työtä yli 10 000 ihmiselle. Riihessä sovittiin myös laajasta kokonaisuudesta, jolla paikataan koronapandemian aikana syntynyttä lasten ja nuorten oppimisvajetta. Hallitus sopi lisäksi, että koulutukseen ei kohdisteta leikkauksia myöskään vuodesta 2023 alkaen.

Hallitus vastaa nopean teknologisen kehityksen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamaan koulutustarpeeseen panostamalla voimakkaasti jatkuvaan oppimiseen. Lisäämällä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia voidaan helpottaa työn kohtaanto-ongelmaa ja luoda edellytyksiä työllistymiselle. Jatkuvan oppimisen investointien työllistymisvaikutukseksi arvioidaan 10 000 -10 500 työllistä.

- Vanhassa maailmassa töitä saattoi saada peruskoulupohjalta ja pysyä saman työnantajan palveluksessa koko ikänsä. Nykyään se ei ole mahdollista - osaamista on voitava päivittää kaikenlaisissa ammateissa, kaikenlaisilla koulutuksilla, aina ammatillisesta akateemisiin. Jokaisen ihmisen mahdollisuus päivittää osaamistaan läpi työuran on nykymaailmassa kovista kovinta työllisyyspolitiikkaa, opetusministeri Jussi Saramo sanoo.

Uudistuksen osana kehitetään työttömien opiskelumahdollisuuksia ja arvioidaan tähän liittyvät lainsäädännön muutostarpeet. Myös opintotuen muuttamisen edellytyksiä tukemaan paremmin jatkuvaa oppimista kartoitetaan. Uudistukseen on varattu Suomen kestävän kasvun ohjelmasta 70 miljoonaa euroa. Lisäksi jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia on jo vahvistettu merkittävästi aiemmilla kehys- ja lisätalousarviopäätöksillä.

Kehysriihessä päätettiin lisäksi vahvistaa kotoutumistoiminnan resursseja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa yhteensä 5 miljoonalla eurolla. Tavoitteena on kotoutumisen merkittävä nopeutuminen. Kotoutumistoiminnan kehittämisen työllistymisvaikutus on noin 2 000 henkeä.

Oppimisvajepaketti korjaamaan koronakriisin vaurioita

Hallitus jatkaa määrätietoisia toimia koronapandemian aiheuttaman oppimisvajeen paikkaamiseksi. Lisäpanostuksen tavoitteena on tasoittaa oppimiseroja ja parantaa lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta. Tutkimusten mukaan etäopetuksesta ovat kärsineet erityisesti sosioekonomisesti heikossa asemassa olevat lapset ja nuoret.

- Oppiminen rakentuu aiemman varaan ja sellaista vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole, että lasten ja nuorten osaamiseen voitaisiin jättää pysyviä aukkoja. Koronakriisistä on selvitty täysimääräisesti vasta kun syntynyt oppimisvelka on maksettu loppuun. Lisärahan avulla voidaan järjestää täydentävää ja aiempaa yksilöllisempää opetusta sekä vahvistaa lasten ja nuorten saamaa tukea, opetusministeri Jussi Saramo sanoo.

Määrärahat sisällytetään vuoden 2021 kolmanteen lisätalousarvioesitykseen, joka annetaan eduskunnalle toukokuussa.

Ei leikkauksia koulutukseen - koulutusinvestointien linja jatkuu

Kehystason nostamisen yhteydessä hallitus päätti menojen uudelleenkohdennuksesta, jossa eräitä kehysmenoja alennetaan pysyvästi 370 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 alkaen. Sopeutukset eivät kohdistu koulutukseen.

- Koulutusleikkaukset ovat aina lyhytnäköisiä, mutta aivan erityisen vastuuttomia ne olisivat keskellä kriisiä. Siksi olen iloinen, että kehysriihessä koulutus sekä sosiaali- ja terveyspalvelut päätettiin viisaasti jättää säästöjen ulkopuolelle. Näin hallitus mahdollistaa opetuksen järjestäjille näkymän hoitaa syntyneitä ongelmia pitkäjänteisesti ilman pelkoa tulevista leikkauksista, opetusministeri Jussi Saramo sanoo.

Hallitus on kautensa aikana panostanut järjestelmällisesti koulutuksen laatuun ja tasa-arvoon. Koulutus nähdään edellytyksenä myös kestävälle talouskasvulle ja työllisyysasteen vahvistumiselle. Esimerkiksi Oikeus oppia ja Oikeus osata -ohjelmat vahvistavat perusopetusta, sekä ammatillista koulutusta hallituskauden aikana yhteensä yli puolen miljardin edestä.

Lisätietoja:

erityisavustaja Touko Sipiläinen, 040 196 2292
Taloussuunnittelu: talouspäällikkö Pasi Rentola, puh. 02953 30211
Jatkuva oppiminen ja kotoutumistoiminta: suunnittelupäällikkö Kirsi Heinivirta, puh. 02953 30136

Jussi Saramo Koulutus hallitus