Hyppää sisältöön

Opetusministeri Grahn-Laasonen huolissaan liian korkeista kustannuksista lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö
9.8.2018 8.02
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on huolissaan lukion ja ammatillisen koulutuksen korkeista oppimateriaalikustannuksista. Oppimateriaalikustannusten alentamiseksi käynnistetään oppimateriaalipilotit. Hallitus on varannut tarkoitukseen 4 miljoonaa euroa. Käyttöön otetaan myös oppimateriaalilisä heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleville opiskelijoille.

- Lukion ja ammatillisen koulutuksen alkaminen tuo oppimateriaalikustannuksia, joista selviäminen on vaikea paikka osalle perheistä. Oppimateriaalikustannukset eivät saa muodostua yhdellekään nuoristamme opiskelun esteeksi. Siksi uusia ratkaisuja tarvitaan, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Grahn-Laasonen kehottaa kouluja ja kuntia ottamaan huomioon oppimateriaaliratkaisuissaan niiden kustannusvaikutuksen opiskelijoille ja perheille. Uusien kustannuksia pienentävien ratkaisujen hakemiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää pilottitoiminnan lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Pilottihankkeissa kehitetään malleja oppimateriaalien ja -välineiden kierrätykseen ja lainaamiseen sekä avoimia digitaalisia oppimateriaaleja. Lisäksi on tarkoitus kehittää koulutuksen järjestäjien yhteishankintamenettelyjä opiskelijoiden tarvitsemien materiaalien ja varusteiden hankintakustannusten alentamiseksi. Opiskelijoille aiheutuvia kustannuksia voidaan vähentää myös pedagogisia toimintaprosesseja ja toimintatapoja uudistamalla.

Valtionavustukset pilottihankkeisiin myönnetään koulutuksen järjestäjille. Opetushallitus käynnistää valtionavustushaun ja päättää avustettavista pilottihankkeista syksyn 2018 aikana. Pilottihankkeet ovat vuoden mittaisia ja ne ovat käynnissä vuosina 2018-2019.

Pilottitoimintaan on varattu neljä miljoonaa euroa, josta kaksi miljoonaa kohdennetaan lukiokoulutukseen ja kaksi miljoonaa ammatilliseen koulutukseen.

Oppimateriaalilisä heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleville opiskelijoille

Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa otetaan käyttöön oppimateriaalilisä heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleville opiskelijoille. Hallitus päätti asiasta kevään kehysriihessä ja lausuntokierros lakiesityksestä päättyi 3.8. Oppimateriaalilisää on tarkoitus myöntää elokuusta 2019 alkaen.

Esityksen mukaan oppimateriaalilisään olisivat oikeutettuja lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen 17-19-vuotiaat vanhemman luona asuvat opiskelijat, 17-vuotiaat itsenäisesti asuvat opiskelijat sekä alle 17-vuotiaat, joiden vanhempien yhteenlasketut vuositulot jäävät alle 41 100 euron. Oppimateriaalilisän määrä olisi 46,80 euroa kuukaudessa. Kolmen lukuvuoden opintoja varten oppimateriaalilisää saisi tällöin noin 1 400 euroa.

Lisätietoja:

erityisavustaja Daniel Sazonov (ministerin haastattelupyynnöt), p. 045 1296812

ylijohtaja Mika Tammilehto p. 0295 3 30308 (ammatillinen koulutus)

projektipäällikkö Tiina Silander p.0295 3 330 188 (lukiokoulutus)

Muutettu 9.8.2018: Korjattu lausuntokierroksen ajankohta.

Ammatillinen koulutus Koulutus Opintotuki Sanni Grahn-Laasonen Yleissivistävä koulutus