Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää valtakunnallisen lasten kuulemisen osana perusopetuslain lainvalmistelua

Opetus- ja kulttuuriministeriö
2.10.2020 14.19
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa kuulla perusopetuksen oppilaiden kokemuksia kevään 2020 etäopetuksen järjestämiseen ja syksyn koulutyön alkamiseen liittyen. 

Kuuleminen liittyy perusopetuslain valmisteluun, millä pyritään turvaamaan turvallinen koulunkäynti myös kevätlukukaudella 2021. Lainvalmistelulla pyritään jatkamaan perusopetuslain (521/2020) mukaista oikeustilaa, jotta opetuksen järjestäjät voisivat siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin myös kevätlukukaudella 2020 tartuntatautitilanteen niin edellyttäessä.

Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista. Sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti. Koronavirus vaikuttaa myös lasten koulunkäyntiin ja arkielämään monilla erilaisilla tavoilla. Siksi opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa lasten kuulemisen osana perusopetuslain valmistelua.  

- Toivon, että mahdollisimman moni perusopetuksen 1-9 vuosiluokkien oppilas antaa äänensä kuulua ja vastaa tähän kyselyyn. Koronavirus aiheuttaa koulutyön järjestämisessä epävarmuutta ja kysymyksiä. Omista tunteista ja kysymyksistä on hyvä keskustella muutenkin kotona ja koulussa, sanoo opetusministeri Li Andersson.

Kysely on avoin kaikille perusopetuksen 1-9 -vuosiluokkien oppilaille. Kysely on laadittu sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Lisätietoja: 
hallitussihteeri Kirsi Lamberg (OKM), puh. 02953 30397
ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen (OKM), puh. 02953 30258