Hyppää sisältöön
FI

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen myönsi yli miljoonan turvapaikanhakijoiden integroitumisen edistämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö 21.12.2015 12.05
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt avustuksia turvapaikanhakijoiden integroitumisen edistämiseksi. Turvapaikanhakijanuorten vapaa-ajantoiminnan järjestämiseen myönnettiin 1 080 000 euroa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Lisäksi vastaanottokeskuksia avustetaan aluehallintovirastojen kautta puolella miljoonalla eurolla eri-ikäisten turvapaikanhakijoiden liikuntatoiminnan järjestämiseen.

Vastaanottokeskuksissa järjestetään muun muassa ohjaajakoulutusta, lajikokeiluja liikuntaseurojen kanssa, luontoliikuntaa, perheliikuntakerhoja, muita liikuntaryhmiä sekä ohjataan omaehtoiseen liikuntaan.

Nuorille suunnattujen hankkeiden toteutusmuodot ovat moninaisia: muun muassa ensiaputaitojen, ruoanvalmistamisen ja kotitaloustaitojen oppimista, liikkumista esimerkiksi tanssin ja sirkuksen keinoin sekä oman äänen esille saamista sosiaalisen median kautta. Tuetut hankkeet ovat valtakunnallisia. Avustusta haki yhteensä 116 yhdistystä ja säätiötä. Avustuksia myönnettiin yhteensä kahdeksalle valtakunnalliselle hankkeelle.

- Suomeen on saapunut kuluvan vuoden aikana yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Huomattava osa hakijoista on alle 29-vuotiaita. Olemme reagoineet turvapaikkaa hakevien suureen määrään myöntämällä kansalaisjärjestöille ja vastaanottokeskuksille lisäavustusta turvapaikanhakijanuorten vapaa-ajantoiminnan sekä liikunnan järjestämiseen, kertoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

- Avustuksien tarkoituksena on myös parantaa suhteita turvapaikanhakijanuorten ja suomalaisnuorten välillä, lisää ministeri Grahn-Laasonen.

Myönnetyt avustukset (pdf)

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), p. 044 269 3113
- nuoriso: ylitarkastaja Marja N. Pulkkinen, p. 02953 30315 ja erikoissuunnittelija Mikko Cortés Téllez, p. 02953 30080
- liikunta: kulttuuriasiainneuvos Satu Heikkinen, p. 0295 330102