Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen hyväksyi liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelman vuosille 2017-2020

Opetus- ja kulttuuriministeriö 28.11.2016 10.02
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on hyväksynyt liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelman vuosille 2017–2020. Valtakunnallisesti merkittävistä liikuntapaikoista suunnitelmassa ovat mukana Helsingin Mäkelänrinteen palloilu- ja monitoimihalli, Ampumaurheilukeskus Napakymppi ja Tampereen monitoimiareena.

Kunnallisista hankkeista suurin on Matinkylän uimahalli. Uusia, kustannuksiltaan merkittäviä kunnallisia hankkeita suunnitelmassa ovat mm. Orimattilan urheilutalo sekä Nakkilan liikuntakeskuksen perusparannus. Yhteensä 53 liikuntapaikkahanketta eri puolilta Suomea hyväksyttiin rahoitussuunnitelman piiriin.

Ministeri Grahn-Laasosen mukaan liikunnan ja hyvinvoinnin edistäminen on tulevaisuudessa yksi tärkeimmistä kuntien tehtävistä.

- Hienoa, että kunnat ovat rakentamassa monipuolisia liikuntapaikkoja kuntalaisiaan varten. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuosittain yli 25 miljoonalla eurolla liikuntapaikkojen rakentamista ja kunnostamista, jotta kaikenikäisillä kuntalaisilla on mahdollisuus liikkua ja pitää itsestään huolta. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle, kuntien rooli koulutus- ja vapaa-ajan keskuksina korostuu entisestään, toteaa ministeri Grahn-Laasonen.

- Liikuntapaikkojen rakentaminen on hyvä keino lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi, sillä tiloja hyödyntävät sekä urheiluseurat että koulut. Koulupihojen kunnostaminen tukee tavoitetta, että jokainen koululainen liikkuisi vähintään tunnin koulupäivän aikana. Monet liikuntatilat, kuten uimahallit, perivät pieniä käyttömaksuja ja ovat siksi matalan kynnyksen paikkoja lasten ja nuorten liikkumiselle. Kannustan kaikkia kuntia edistämään jokaisen lapsen mahdollisuutta harrastamiseen tarjoamalla liikuntatilat maksutta lasten ja nuorten seurojen käyttöön, toteaa ministeri.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää kustannusarvioltaan yli 700 000 euron suuruisista avustuksista. Sitä pienemmistä avustuksista päätetään aluehallintovirastoissa. Valtakunnallisen rahoitussuunnitelman valmistelussa on otettu huomioon ne hankkeet, joiden avustamisesta päättää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Liikuntapaikkojen vuosien 2017-2020 rahoitussuunnitelmassa on vuotta kohden varattu 25,9 miljoonaa euroa, josta 17,5 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriössä päätettäville hankkeille ja 8,4 miljoonaa euroa aluehallinnossa päätettäville hankkeille. Suunnitelmaan hyväksytyistä hankkeista lähes 80 % on perusliikuntapaikkoja: uimahalleja, jäähalleja ja liikuntahalleja.

Vuosittaisten avustuspäätökset perustuvat nelivuotiseen valtakunnalliseen liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan. Suunnitelma on ohjeellinen ja sen toteutuminen riippuu hyväksyttyjen hankkeiden kustannustasosta, tilaohjelmasta, toteutusvalmiudesta ja valtion talousarviossa tarkoitukseen osoitetusta määrärahasta.

Veikkausvoittovaroista myönnettävillä avustuksilla edistetään erityisesti laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamista, hankkimista, peruskorjaamista ja varustamista.

Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma 2017–2020 (PDF)

Lisätietoja:
- ylitarkastaja Mauri Peltovuori (OKM), p. 0295 3 30254
- erityisavustaja Matias Marttinen (ministerin haastattelupyynnöt), p. 044 269 3113