Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen: "Haastan seurakunnat mukaan vihapuheen torjuntaan"

Opetus- ja kulttuuriministeriö 10.5.2016 14.00
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen korostaa kirkon roolia vihapuheen torjumisessa. Ministeri muistutti kirkolliskokouksessa Turussa, ettei vihapuhe ole kristillisten arvojen mukaista toimintaa.

- Vihapuhe kohdistuu erilaisiin kansalaisryhmiin, vähemmistöihin ja yksilöihin. Se horjuttaa luottamuksen ja turvallisuuden tunteen perusteita koko yhteiskunnassa. Viime aikoina vihapuhe on kohdistunut myös uskonnollisiin vähemmistöryhmiin, ministeri Grahn-Laasonen sanoi.

Ministerin mukaan Suomessa kirkko on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä uskontojen välistä vuoropuhelua.

- Meillä Suomessa kristittyjen, islamilaisten ja juutalaisten uskontokuntien välillä on jo useiden vuosien ajan käyty säännöllistä vuoropuhelua yhteisöjen johtajien tasolla. Nämä uskontokunnat ovat yhteisesti moneen kertaan ja hyvin selkeäsanaisesti torjuneet uskonnon käyttämisen vihan ja väkivallan oikeuttamiseen, sanoi ministeri Grahn-Laasonen.

- Olen käynnistänyt opetus- ja kulttuuriministeriössä laajan ohjelman vihapuheen ja rasismin estämiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. Yhtenä osana ministeriön toimenpideohjelmaa on uusi valtionavustusmääräraha uskontojen vuoropuhelun edistämiseen.

Ohjelmaan kuuluu myös haaste, jossa yhteisen tekemisen ja harrastamisen avulla lisätään kanssakäymistä väestöryhmien välillä. Ministeri kannustaa seurakuntia vastaamaan tähän haasteeseen, ja lähtemään innolla mukaan, kun haaste käynnistyy.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246, [email protected]

Ministerin puhe (muutosvarauksin)

Kirkollisasiat