Hyppää sisältöön

Nuorisoalalle korona-avustuksina lähes 2 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 17.6.2020 15.51
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt nuorisokeskuksille, valtakunnallisille nuorisoalan järjestöille ja nuorten työpajatoiminnan järjestäjille yhteensä 1 988 000 euroa. Avustukset työpajoille myönnettiin aluehallintovirastojen kautta. Lisätukea myönnettiin toimintaan, jonka harjoittamista ovat vaikeuttaneet tai estäneet koronapandemiasta aiheutuneet rajoitukset ajalla 13.3.−31.5.2020.

Kuudelle nuorisokeskukselle myönnettiin yhteensä 703 500 euroa yleishyödyllisen toiminnan alijäämän kompensoimiseen. Kaikki yhdeksän valtionapukelpoista nuorisokeskusta hakivat korona-avustuksia. Avustusten tavoitteena on lievittää koronavirustilanteen aiheuttamaa taloudellista alijäämää nuorisokeskusten toiminnassa ja turvata nuorisokeskustoimintaa, joka kohdentuu lapsiin ja nuoriin.

Viidelle nuorisoalan järjestöille myönnettiin yhteensä 84 500 euroa. Avustusta haki 15 järjestöä. Samoin kuten nuorisokeskuksissa, avustusten tavoitteena on lievittää koronavirustilanteen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä järjestöjen toiminnassa. Tarkoituksena on turvata järjestöjen toimintakykyä poikkeustilanteessa ja siten varmistaa, että järjestöt voivat tarjota nuorille merkityksellistä ja turvallista toimintaa sekä tukea myös muuttuneissa olosuhteissa. Avustuksen saamisen ehtona oli, että järjestöjen toiminnassa on syntynyt maalis-toukokuussa sellaista taloudellista alijäämää, jota ei voida korvata muilla tuloilla.

Nuorten työpajatoimintaan myönnettiin aluehallintovirastojen kautta yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Avustusta haki 61 toimijaa. Avustuksen tavoitteena on lievittää koronavirustilanteen aiheuttamia seurauksia työpajatoiminnan järjestäjien toimintaan. Tarkoitus on turvata nuorten työpajatoiminta poikkeustilanteessa ja siten varmistaa, että nuorten työpajat voivat tarjota nuorille valmennusta ja tukea myös muuttuneissa olosuhteissa. Avustusta voitiin myöntää ainoastaan sellaisiin nuorten työpajatoiminnan välittömiin kustannuksiin, joita nuorten työpaja ei koronaepidemian johdosta ole pystynyt kattamaan ja lisäkustannuksiin, jotka aiheutuvat nuorten työpajojen toiminnassa tehtävistä välttämättömistä muutoksista koronatilanteen vuoksi.

Määrärahoista päätettiin lisätalousarviossa

Hallitus esitti toisessa lisätalousarviossaan lisämäärärahaa, joilla helpotetaan koronasta kärsiviä kulttuurin ja liikunnan toimialoja. Eduskunta hyväksyi toisen lisätalousarvion 24. huhtikuuta.

Kulttuurin ja taiteen avustuksiin myönnettiin 40,3 miljoonan euron, taiteen perusopetuksen avustuksiin kolmen miljoonan euron, nuorison avustuksiin neljän miljoonan euron ja liikunnan avustuksiin 19,6 miljoonan euron määrärahalisäys. Korona-avustushaut liittyivät näihin määrärahalisäyksiin.

Myönnetyt avustukset

Erityisavustukset valtionapukelpoisille nuorisokeskuksille 

Erityisavustukset valtionapukelpoisille valtakunnallisille nuorisoalan järjestöille 

Erityisavustushaku nuorten työpajatoimintaan (Aluehallintovirasto) 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Marja N. Pulkkinen, p. 0295 330 113 (nuorisokeskukset)

Erikoissuunnittelija Mikko Cortés Téllez, p. 0295 330 080 (nuorisojärjestöt)

Ylitarkastaja Merja Hilpinen, p. 0295 330 418 (nuorten työpajatoiminta)