Hyppää sisältöön

Neljä miljoonaa euroa korona-avustuksina taiteen perusopetukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö
29.6.2021 13.37
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on myöntänyt neljä miljoonaa euroa koronatukipakettiin kuuluvina avustuksina 74 taiteen perusopetuksen ylläpitäjälle. Avustukset on tarkoitettu tukemaan taiteen perusopetuksen jatkuvuutta ja vahvistamaan taiteen perusopetuksen ylläpitäjien vaikeutuneita edellytyksiä järjestää taiteen perusopetusta.

Avustusta myönnetään koronapandemiasta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen sellaiselle taiteen perusopetuksen ylläpitäjälle (esim. rekisteröity yhteisö tai säätiö), joka ei saa opetustuntikohtaista valtionosuutta kyseisen oppilaitoksen käyttökustannuksiin.

- Pitkittyneen koronapandemian vuoksi etenkin lasten ja nuorten jaksaminen on koetuksella ja oppimisvaje näkyy myös taiteen perusopetuksessa. Harrastuksilla on valtava merkitys lasten ja nuorten elämässä, joten on tärkeää, että voimme turvata harrastustoiminnan jatkumisen koronakriisin keskellä ja sen jälkeen, toteaa ministeri Antti Kurvinen.

- Hakemuksista käy ilmi, miten tärkeänä pidetään oppilaiden sitouttamista harrastuksen jatkamiseen sekä mahdollisuutta palata niin pian kuin mahdollista normaaliin toimintaan. Toisaalta koronapandemian aikaan kehitettyjä uusia toimintamalleja ja opetuksen tapoja tullaan hyödyntämään soveltuvilta osin osana opetusta myös jatkossa, Kurvinen jatkaa.

Suomessa toimii noin 435 taiteen perusopetuksen oppilaitosta. Näistä noin 40 prosenttia on yksityisiä oppilaitoksia, jotka eivät ole opetustuntikohtaisen valtionosuuden piirissä. Taiteen perusopetusta annetaan musiikissa, tanssissa, kuvataiteessa, mediataiteissa, sirkustaiteessa, sanataiteessa, arkkitehtuurissa, teatteritaiteessa ja käsityössä.

Noin puolet oppilaitoksista kattaa oppilasmaksuilla yli kolmasosan budjetistaan. Oppilaitoksista 70 prosenttia järjestää muuta maksullista toimintaa (kurssitoimintaa, koulutuksia, kouluissa tapahtuvaa kerhotoimintaa) taiteen perusopetuksen lisäksi.

Avustukset taiteen perusopetuksen ylläpitäjille koronapandemiasta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen

Lisätietoja:

kulttuuriasiainneuvos Hanna Koskimies, p. 0295 330 048 (29.6. ja 16.8. lähtien)

kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, p. 0295 330 281 (30.6-12.7.)