Hyppää sisältöön

Ministeri Terho: EU:n kannattaa panostaa kulttuuriin ja nuoriin kuten komissio ehdottaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 29.5.2018 11.46
Tiedote

Euroopan komissio julkaisi 22. toukokuuta uusia aloitteita, joiden yhteinen viesti on nostaa kulttuuri-, nuoriso- ja koulutuspolitiikat EU:n kehittämisen keskiöön.

- Euroopan maiden länsimaisia arvoja, kuten demokratiaa, rauhaa, tasa-arvoa ja kulttuurista monimuotoisuutta voidaan parhaiten edistää koulutus- ja kulttuurialojen yhteistyöllä. Näiden alojen hankkeet koskevat erityisesti nuoria, mutta myös suurta yleisöä esimerkkinä eurooppalaiset elokuvat ja kulttuuriperintökohteet, sanoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Komission julkaisemiin aloitteisiin kuuluu uusi Euroopan kulttuuriagenda, joka sisältää 30 toimea taiteen ja kulttuuriperinnön sekä luovien alojen vaikutuksen vahvistamiseksi EU:ssa. Näitä toimia ovat muun muassa kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuuden lisääminen, kulttuuri- ja luovien alojen yritysten toimintaedellytysten parantaminen, lasten ja nuorten luovan ajattelun edistäminen yhteistyössä OECD:n kanssa, Music Moves Europe-hanke sekä uusi toimintasuunnitelma kulttuuriperinnön alalle.

Toimilla vahvistetaan alan osaamista, tuetaan entistä enemmän sisältöjen tuottamista suurelle yleisölle sekä lisätään merkittävästi kulttuurialan yhteistyötä koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan välillä.

- Suomessa olemme juuri käynnistäneet Utelias luokka -hankkeen, jossa lasten luovaa ajattelua vahvistetaan uusin menetelmin kouluissa ensi lukuvuonna. Luovuus on Euroopan suurimpia vahvuuksia ja sitä pitäisi hyödyntää paljon enemmän ja näkyvämmin kaikilla aloilla, kiteyttää ministeri Terho.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 02953 30069