Hyppää sisältöön
FI

Ministeri Kosonen avasi World Winter Sports-näyttelyn Pekingissä

Opetus- ja kulttuuriministeriö 18.10.2019 12.03
Tiedote
Ministeri Hanna Kosonen World Winter Sports Expon avajaisissa.

Tiede-ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on nelipäiväisellä vierailulla Pekingissä. Ministerin ohjelman painopisteinä ovat Suomi-Kiina talviurheilun teemavuoteen liittyvät tapahtumat sekä Kiinan kulttuurikeskuksen perustamista koskevan sopimuksen allekirjoittaminen.

Kiinan kulttuurikeskuksen perustamista koskevaa sopimusta on valmisteltu vuosia, ja opetus-ja kulttuuriministeriön johtamiin neuvotteluihin ovat osallistuneet useat ministeriöt, muun muassa ulkoministeriö, oikeusministeriö sekä työ-ja elinkeinoministeriö. Kulttuuri-ja av-ala sisältyvät presidentti Xi Jinpingin Suomen vuoden 2017 vierailun yhteydessä allekirjoitettuun maiden yhteiseen julistukseen sekä maiden presidenttien tammikuussa 2019 sovittuun toimintasuunnitelmaan. Suomeen perustettava kulttuurikeskus edistää maiden kulttuuriyhteistyötä sekä keskinäisiä suhteita.

Suomen ja Kiinan presidentit sopivat kaksi vuotta sitten, että vuosi 2019 nimetään Suomen ja Kiinan väliseksi talviurheilun teemavuodeksi. Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuosiyhteistyöstä talviurheilun saralla. Teemavuoden suurimpiin tapahtumiin lukeutuu neljättä kertaa Pekingissä järjestettävä World Winter Sports-näyttely, jonka kunniavieras Suomi on. Näyttely on lajissaan maailman suurimpia ja Suomi-paviljongissa on mukana lähes 40 suomalaista talviurheilutoimijaa: yrityksiä, urheilun lajiliittoja sekä kaupunkeja. Ministeri Kosonen toi näyttelyn avauspuheenvuorossaan esille Suomen monipuolista talviurheiluosaamista sekä kestävän kehityksen teemoja.

”Kiinalaisille markkinoille pääseminen ei ole helppoa, ja suomalaiset yritykset ovat tehneet hyvää työtä kauppayhteyksien edistämiseksi. Olemme pitäneet kestävän kehityksen teemoja esillä koko yhteistyövuoden ajan, ja se kantaa hedelmää. Olen hyvin iloinen, että ympäristöystävälliset ratkaisut kiinnostavat”, ministeri Kosonen kertoo.

Kunniavieraana Suomi on järjestänyt näyttelyyn Suomi-päivän, jonka aikana näyttelyvieraiden on mahdollista tutustua Suomen talviurheilukulttuuriin sekä talviurheiluun liittyvään yritystoimintaan sekä kuulla parhaiden asiantuntijoiden alustuksia sekä paneelikeskusteluja. Suomi-päivän avajaisissa ministeri Kososen lisäksi esiintyivät myös teemavuoden urheilijalähettiläs Tanja Poutiainen-Rinne sekä laulaja Robin.

Ministeri Kosonen tapasi vierailunsa aikana kulttuuri-ja matkailuvaraministeri Zhang Xu, urheiluministeri Gou Zhongwen sekä Pekingin 2022 talviolympialaisten järjestelykomitean puheenjohtaja Cai Qi.

Matkan aikana myös allekirjoitettiin kymmenen talviurheiluun liittyvää aiesopimusta.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Silja Silvasti, +358 41 5152233

Kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi (kulttuurisopimus), 0295 330 242

Liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari, +358 50 4625378 (Kiina), +358 50 4635334 (Suomi)