Hyppää sisältöön

Maailman antidopingtoimisto WADA on akkreditoinut THL:n Dopingtestauslaboratorion

Opetus- ja kulttuuriministeriö
5.3.2021 8.40
Tiedote

Maailman antidopingtoimisto WADA on vahvistanut, että THL:ssä toimiva Helsingin dopingtestauslaboratorio on akkreditoitu eli todettu päteväksi dopingtestaukseen. Laboratorio voi välittömästi aloittaa antidopinganalyysit. Antidopinganalyysejä tehdään Suomessa vuosittain noin 4 000.

Dopinganalytiikka täydentää THL:n oikeustoksikologista asiantuntijatoimintaa, kuten päihteisiin liittyvää näyteanalytiikkaa.

”Suomessa on pitkä perinne dopinganalytiikasta. Sitä on tehty jo 80-luvulta asti, joten on hienoa, että asiantuntijuus tällä alalla säilyy Suomessa”, sanoo laboratoriopäällikkö Tina Suominen THL:stä.

Aiemmin antidopinganalyysejä tehtiin Suomessa Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:ssä, joka tunnetaan nykyään Synlab Suomi -nimellä. Dopingtestauslaboratorio siirtyi THL:ään vuoden 2020 alussa. Siirron ajaksi dopinganalytiikkatoiminta laitettiin tauolle.

”Laboratorion siirto sujui erittäin hyvin. Sekä huippulaboratorion siirtäminen toiseen organisaatioon että akkreditoinnin takaisin voimaan saaminen oli pandemia-aikana hyvin työläs prosessi”, Suominen toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa antidopingtoiminnan edistämisestä ja tukemisesta Suomessa sekä hallitustenvälisestä antidopingyhteistyöstä kansainvälisten dopingin vastaisten yleissopimusten mukaisesti. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan WADA:n päätös on erittäin tervetullut. 

”Pidän dopinglaboratoriotoiminnan säilyttämistä Suomessa liikuntapoliittisesti merkittävänä. Laboratoriotoiminta täydentää Suomen vahvaa antidopingosaamista ja on merkittävä päätös myös Suomessa järjestettävän kansainvälisen kilpailutoiminnan kannalta”, ministeri Saarikko toteaa.   

Lisätietoja:

THL:n dopingtestauslaboratorio

Tina Suominen
laboratoriopäällikkö
THL
Puh. 050 3073315
[email protected] 

Antidoping ja urheilun eettiset periaatteet

Tiina Kivisaari
johtaja
opetus- ja kulttuuriministeriö
Puh. 0295 330 178
[email protected]
 

WADA reinstates Helsinki Laboratory accreditation (WADA lehdistötiedote 4.3.2021))

Annika Saarikko Liikunta