Hyppää sisältöön

Liikkuvan koulun toiminta kaksinkertaistunut ensimmäisen vuoden aikana - mukana jo lähes 70 prosenttia peruskouluista

Opetus- ja kulttuuriministeriö 13.9.2016 11.33
Tiedote

Liikkuva koulu -ohjelma etenee vauhdilla. Tällä hetkellä Liikkuvia kouluja on 66 prosenttia kaikista Suomen peruskouluista. Kesällä 2015 hallitusohjelman valmistuessa 31 prosenttia kouluista oli Liikkuvia kouluja. Oppilaista toiminnan piirissä on nyt 76 prosenttia ja kunnista 80 prosenttia. Toiminta on siten yli kaksinkertaistunut ensimmäisen vuoden aikana.

Liikkuva koulu -ohjelma on osa hallituksen peruskoulun uudistamisen kärkihanketta. Kärkihankkeen tavoitteena on saada jokainen peruskouluikäinen lapsi ja nuori liikkumaan vähintään tunnin päivässä. Tavoitetta viedään eteenpäin Liikkuva koulu -ohjelman avulla, joka laajennetaan valtakunnalliseksi koskemaan kaikkia peruskoululaisia. Ohjelman valtakunnallistamiseen ohjataan vuosina 2016-2018 yhteensä 21 miljoonaa euroa.

Liikkuva koulu -toiminnalla on saavutettu myös hyviä laadullisia tuloksia. Tutkimustulokset kertovat, että liikkuminen koulupäivän aikana lisää kouluviihtyvyyttä. Koulujen työntekijöistä yli 90 prosenttia on tätä mieltä.

Kärkihankkeen ensimmäinen valtionavustushaku koulupäivän liikunnallistamiseksi toteutettiin keväällä 2016. Toinen avustushakukierros on tulossa alkuvuodesta 2017, ja koskee lukuvuotta 2017 - 2018. Haku laajennetaan hallitusohjelman mukaisesti peruskoulujen lisäksi lukioihin ja ammattikouluihin.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee koulujen innosta lähteä mukaan Liikkuva koulu -ohjelmaan.

- Koulut ovat lähteneet innolla toteuttamaan liikunnallista koulupäivää. Toiminta on kaksinkertaistunut jo ensimmäisen vuoden aikana, ja liikkuvia kouluja on lähes 70 prosenttia. Tavoitteena on, että jokainen koulu lähtee mukaan tuomaan liikettä jokaisen koululaisen arkeen myös koulupäivän aikana, toteaa ministeri Grahn-Laasonen.

- Ensi vuoden aikana liikkuvan koulupäivän kokeilut laajennetaan myös lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin eri puolille Suomea, jatkaa Grahn-Laasonen.

Grahn-Laasosen mukaan myös uudet elokuussa voimaan astuneet perusopetuksen opetussuunnitelmat sekä lasten uudet liikuntasuositukset tukevat liikunnallisen koulupäivän ja varhaiskasvatuksen toteuttamista.
_ _ _

EU:n urheiluviikko järjestetään nyt toista kertaa eurooppalaisten liikkumattomuuden vähentämiseksi. School Action Day on urheiluviikon Suomen päätapahtuma. Lisäksi järjestetään 11 alueellista tapahtumaa, jotka liikuttavat noin 80 000 ala- ja yläkoululaista ympäri Suomea.

Lisätietoja:
- ohjelmajohtaja Antti Blom (Liikkuva koulu -ohjelma), puh. 02953 31254
- kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen (OKM), puh. 02953 30054

Lisätietoja Liikkuva koulu -ohjelmasta
 
Kärkihankkeet Yleissivistävä koulutus kärkihankkeet