Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten taideharrastamista tuetaan liki miljoonalla

Opetus- ja kulttuuriministeriö
9.10.2017 10.06
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 991 200 euroa taiteen perusopetuksen saatavuuden parantamiseen. Avustusta sai 56 hanketta, joissa järjestetään taiteen harrastustunteja varhaiskasvatus- ja peruskouluikäisille. Taiteen harrastustunnit tavoittavat yli 18 000 lasta. Kaikkiaan kärkihankkeen avustuksilla luodaan 40 000 lapselle ja nuorelle uudenlaista taide- ja kulttuuriharrastamista koulu- ja päiväkotipäivän yhteyteen.

Toimintaa ohjaavat taiteen perusopetusoppilaitosten opettajat.  Lasten ja nuorten arkeen tuodaan hankkeiden kautta mm. musiikkia, kuvataidetta, käsityötä ja muotoilua, arkkitehtuuria, tanssia, teatteria sekä sirkus- ja sanataidetta alan ammattilaisten ohjauksessa.
 
- Tuomalla taide- ja kulttuuritunteja koulupäivien ja päiväkotipäivien yhteyteen yhä useampi lapsi ja nuori pääsee osallistumaan laadukkaaseen, monimuotoiseen taideharrastamiseen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
 
- On erinomaista, että yli puolet rahoitettavista hankkeista on eri taiteenaloja yhdistäviä hankkeita. Tämä tarjoaa hienoja mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen, uuden kokeilemiseen ja innostumiseen, ministeri jatkaa.  
 
Hallituksen kärkihankkeella parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lapsille ja nuorille sekä lisätään lastenkulttuurin, taiteen perusopetuksen, koulujen ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä. Tavoitteena on vahvistaa koulun toimintakulttuuria, joka tukee lasten harrastamista ja jossa koulun tilat ovat monipuolisessa koululaisten harrastuskäytössä. 
 
Hankkeeseen on varattu kolmen vuoden aikana yhteensä lähes kahdeksan miljoonaa euroa.  Avustukset jaettiin nyt toista kertaa. Yli puolet taiteen perusopetuksen rahoitettavista hankkeista on jatkoa vuonna 2016 käynnistyneille hankkeille.
 
Ministeriö on aiemmin tänä vuonna myöntänyt lastenkulttuurin 42 hankkeelle yhteensä 1,6 miljoonaa euroa harrastetuntien järjestämiseen. Lastenkulttuurin hankkeissa on mukana noin 20 000 koululaista. 

Myönnetyt avustukset (pdf)  

Lisätietoja:
-erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 02953 30164
-ylitarkastaja Hanna Koskimies,  p. 02953 30048

Aiheesta muualla verkossa:

- Kärkihankeosio Lastenkulttuuri ja taiteen perusopetus  
- OKM tiedote 23.8.2017: Yhä useamman peruskoululaisen koulupäivä jatkuu harrastaen