Hyppää sisältöön

Kulttuurilehtien laatupalkinnot Tuli & Savulle ja Astra-lehdelle

Opetus- ja kulttuuriministeriö 31.10.2016 9.00
Tiedote

Tuli & Savu ja Astra saivat tämänvuotiset 7 000 euron suuruiset kulttuurilehtien laatupalkinnot. Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja maanantaina Helsingissä.

Palkintoperustelut:

Tuli&Savu

Vuodesta 1994 ilmestynyt Tuli & Savu tekee ansiokkaasti näkyväksi suomalaista runouskulttuuria. Se nostaa rikkaasta aluskasvullisuudesta esiin uusia huomionarvoisia kotimaisia tekijöitä sekä tekee tunnetuksi kiinnostavia ulkomaisia runoilijoita.

Lehti panostaa paitsi sanoihin myös visuaalisuuteen. Se tekee tiettäväksi, että runous ei ole yhteiskunnan marginaalissa vaan keskiössä. Kiihtyvän kulutuskulttuurin myrskyn silmässä lehti pakottaa lukijansa ja näkijänsä pysähtymään ja ajattelemaan.

Kirjoitetun sanan ja visuaalisuuden luovana yhdistelmänä Tuli & Savu on erinomainen esimerkki siitä, kuinka painettu media voi löytää itselleen elintilaa nykymaailmassa.

Astra

Samhälle, kultur, feminism. Så profilerar tidskriften Astra sig själv.

Det feministiska perspektivet är också det som står i fokus, men genom de temaval och de satsningar tidskriften under åren gjort så har man lyckats visa på att det handlar om ett bredare perspektiv än kvinnors rättigheter, om ett perspektiv som lyckas engagera läsaren oberoende av kön.

Tidskriften räds inte för att med ett modigt grepp initiera diskussioner som handlar om rasism och orättvisor eller för att ifrågasätta könsroller och sexism.

Astra kombinerar dessutom sin skarpa analys och en intelligent diskussion med ett modernt och fräscht tidskriftsformat.

Astra grundades 1919. Tidskriften är ett gott exempel på hur en publikation kan leva med och anpassa sig till sin tid, samt på hur man kan vara lyhörd mot den omgivande världen. Astra är samtidigt ett starkt exempel på en alternativ röst som vågar ifrågasätta också dem som med våldshot försöker tysta kvinnorösten i dagens samhällsdebatt.

??????

Yhteiskunta, kulttuuri, feminismi. Näin aikakausilehti Astra profiloi itsensä.

Feministinen perspektiivi onkin usein keskiössä mutta samalla Astra on vuosien varrella teemavalinnoillaan ja panostuksillaan onnistunut näyttämään, että kyseessä on laajempi perspektiivi kuin naisten oikeudet, perspektiivistä joka kykenee kiinnostamaan lukijaa sukupuolesta riippumatta.

Astra tarttuu rohkeasti keskusteluihin jotka käsittelevät rasismia ja vääryyksiä ja kyseenalaistaa yhtä rohkeasti sukupuolirooleja ja seksismiä.

Julkaisun terävä analyysi sekä älykäs keskustelu on myös paketoitu moderniin ja upeaan formaattiin.

Astra on perustettu 1919. Se on erinomainen esimerkki siitä, miten julkaisu voi elää ja sopeutua aikaansa, sekä siitä miten pysytään avoimena ympäröivälle maailmalle. Astra on myös hyvä esimerkki vaihtoehtoisesta äänestä joka uskaltaa kyseenalaistaa myös heitä jotka väkivaltaisilla uhkauksilla pyrkivät hiljentämään naisäänen tämän päivän yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä, OKM, puh. 0295 3 30222

Kuvia tilaisuudesta