Hyppää sisältöön

Kulttuurilaitosten vos-järjestelmää uudistava asiantuntijaryhmä päätti teesien aihealueista

Opetus- ja kulttuuriministeriö 29.11.2016 9.58 | Julkaistu suomeksi 12.2.2017 klo 22.12
Uutinen

Sitra on fasilitoinut opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta keskustelua kulttuurin valtionosuusjärjestelmän (VOS) uudistuksesta syksyllä 2016. Prosessin perustana ovat avoimet työpajat, joita järjestetään kolme. Syksyn aikana käydyt keskustelut kiteytetään teeseiksi, jotka Sitra toimittaa julkaisumuotoon varsinaisen uudistustyön pohjaksi tammikuussa 2017.

Museoiden, teattereiden ja orkestereiden rahoitusjärjestelmää uudistava asiantuntijaryhmä päätti maanantaisessa kokouksessaan aihealueet, joista muotoutuu kahdeksan teesiä.

Teesit liittyvät aiheisiin: taide ja kulttuuriperintö luovat sivistysvaltion; taide- ja kulttuuriperintö puhuttelee; strategisia valintoja ja profiloitumista tarvitaan; toiminnan laadun arvioinnin merkitys korostuu; valintoja tasajaon sijaan; yhteistyö alueellisen saatavuuden ja elinvoimaisuuden edellytyksenä; vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu aidosti kaikille; sekä uudet toimijat ja uudet toimintamuodot.

Asiantuntijaryhmän työ jatkuu rahoitusjärjestelmän vaihtoehtojen selvittämisellä. Tässä työssä asiantuntijaryhmä ottaa huomioon teesien linjaukset.

- - -

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema uudistus koskee ministeriön myöntämää rahoitusta museoiden, teattereiden - mukaan lukien sirkus ja tanssi - ja orkestereiden toimintaan. Uudistuksen tavoitteena on kehittää rahoitusjärjestelmää siten, että se ottaa paremmin huomioon toimijakentässä ja yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ja tulevaisuuden haasteet.

kulttuurivos.fi

#kulttuurivos

Tiedote asiantuntijaryhmän asettamisesta (OKM 31.8.2016)

Kulttuurilaitosten valtionosuuden kehittäminen