Hyppää sisältöön

Korkeakouluihin uusia, nopeita koulutuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö 12.6.2018 14.50
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt yliopistoille ja ammattikorkeakouluille 3,3 miljoonaa euroa uusien koulutushankkeiden käynnistämiseen. Niillä vastataan osaavan työvoiman tarpeeseen erityisesti positiivisen rakennemuutoksen alueilla ja kasvavilla toimialoilla. Rahoitusta saa 16 koulutushanketta. Hankkeissa koulutetaan vähintään 520 opiskelijaa.

Suurin osa rahoitettavista koulutuksista on 30–60 opintopisteen laajuisia tutkinnon osista muodostuvia osaamiskokonaisuuksia. Koulutuksilla voidaan nopeasti vastata talouden kasvun, työn murroksen ja erityisesti teknologisen kehityksen aiheuttamiin osaamistarpeisiin. Rahoitettavat koulutukset antavat mahdollisuuksia uuden osaamisen hankkimiseen ja ammattitaidon täydentämiseen.

– Hallitus haluaa varmistaa, että Suomen talouskasvu ei jää kiinni osaajien puutteesta.  Nyt rahoitetuilla opiskelupaikoilla saadaan nopeita ja joustavia koulutusmahdollisuuksia kasvualoille, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

– Uudenlainen, joustava koulutustarjonta on osa jatkuvan oppimisen reformia. Tarve kouluttautua uudelleen tai vähintäänkin päivittää osaamista tulee vastaan yhä useammalle. Koulutustarjonnan tulee vastata tähän haasteeseen, ministeri sanoo. 

Päätöksessä painotettiin positiivisen rakennemuutoksen alueiden esityksiä sekä työvoimapulasta kärsiviä aloja. Keskeistä on myös koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa tehtävä yhteistyö työelämän kanssa. Avustuksilla rahoitettavat koulutukset käynnistyvät tänä vuonna ja kestävät korkeintaan kaksi vuotta. Rahoitettavat hankkeet arvioitiin yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

– Hallitus jatkaa panostuksia osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseen. Viimeisen vuoden aikana hallitus on panostanut yli 50 miljoonaa euroa jatkuvan oppimisen tarpeisiin, esimerkiksi muuntokoulutusohjelmiin, verkostoyhteistyöhön sekä koulutuslaajennuksiin. Lisäksi tämän vuoden lisätalousarvioon sisältyy uusi iso, yhteensä 60 miljoonan euron koulutuspaketti, opetusministeri sanoo.

Lisätietoja:
- opetusneuvos Maija Innola, p. 0295 3 30120
- opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246

Rahoitettavat koulutukset (pdf)

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Sanni Grahn-Laasonen