Hyppää sisältöön

Kansallismuseon lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailulle rahoitus lisätalousarviossa

Opetus- ja kulttuuriministeriö 31.5.2018 13.34
Tiedote

Hallitus esittää vuoden 2018 lisätalousarvioesityksessään saamelaismuseo Siidan laajennuksesta aiheutuviin vuokrakustannuksiin rahoitusta, samoin Kansallismuseon lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailuun. Lisäksi Suomen ja Kiinan välinen talviurheilun teemavuosi 2019 saa tukea.

Kansallismuseon vaihtuvien näyttelyiden tilan rakennushankkeen arkkitehtuurikilpailua varten esitetään 500 000 euron määrärahaa.

- Arkkitehtuurikilpailulla haetaan tilaratkaisua Kansallismuseon kehittämiseksi satavuotiaan Suomen historiasta ja tulevaisuudesta kertovaksi kansainvälisen tason museokokonaisuudeksi. Hieno pihapiiri ja historiallinen päärakennus täydentyisivät uudella vetovoimaisella tapahtuma- ja näyttelytilalla, ministeri Sampo Terho kuvailee.

Saamelaismuseo Siidan korjauksen ja laajentamisen vuokravaltuuteen lisättiin 984 000 euroa vuodesta 2022 lukien. Lisätalousarvioesitykseen sisältyy myös 1 miljoonan euron lahjoitus Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön pääomaan ja 600 000 euron valtionavustus Sodan ja rauhan keskus Muistin alkupääomaa varten.

Suomen ja Kiinan välisen talviurheilun teemavuoden 2019 toimenpiteisiin ja koordinoimiseen esitetään varattavaksi 300 000 euroa.

- Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut talviurheilun teemavuoden kaltaisesta yhteistyöstä. Teemavuosi nostaa esiin urheiluyhteistyötä maittemme välillä ja lisää kiinnostusta suomalaiseen talviurheiluosaamiseen, sanoo ministeri Terho.

Opintotukioikeutta esitetään laajennettavaksi oppivelvollisuusiän ylittäneisiin opiskelijoihin. Aikuisille tarkoitettuihin perusasteen opintoihin saisi opintotukea 1.8.2018 lukien myös muissa oppilaitoksissa kuin kansanopistoissa.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Toni Ahva (urheilu, opintotuki), puh. 02953 30340
- erityisavustaja Toni Kokko (kulttuuri), puh. 0295 330113