Hyppää sisältöön

Kansainvälisyys on osa korkeakoulun kaikkea tekemistä

Opetus- ja kulttuuriministeriö 12.11.2019 10.49
Kuva: Anssi Turunen / VAMK
Kuva: Anssi Turunen / VAMK

Koulutusselonteon valmisteluun liittyvä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksien kierros jatkui maanantaina 11.11. Vaasassa. Vajaa sata Vaasan ammattikorkeakoulun ja yliopiston edustajaa oli saapunut kuulemaan tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososta ja kertomaan hänelle terveisiä valmistelun tueksi.

Päällimmäisiksi aiheiksi nousivat korkeakoulujen rahoituskriteerit, lukukausimaksut, koulutuksen saavutettavuus ja kansainvälisyys. Ministeri Kosonen muistutti, että kansainvälisyyden tulee olla itsestään selvä asia korkeakoulujen kaikessa tekemisessä. Se, että kansainvälisyys ei ole uudistetun rahoitusmallin osana, on asia, jota on syytä tarvittaessa tarkastella.

Hän kannusti korkeakouluja miettimään omia vahvuuksiaan ja kannusti niitä sen pohjalta omaan tekemiseen.

- On tärkeää, että tulevissa korkeakoulujen sopimusneuvotteluissa turvataan koulutuksen saavutettavuus ja se, että osaajapulaan vastataan alueittain, ministeri sanoi.

Ministerillä oli terveisiä myös yritysmaailman suuntaan. Yrityksiä, jotka tekevät korkeakoulujen kanssa tiiviimpää yhteistyötä tulisi tulevaisuudessa palkita verovähennyksin.

- Jotta korkeakouluvisioon kirjattu tavoite TKI-panostusten nostamisesta neljään prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä päästäisiin, tarvitaan vahvasti yksityisen sektorin panostusta. Julkisen sektorin osuus TKI-rahoituksesta on jo nyt OECD-maiden huipputasoa, Kosonen muistutti.

Kuvia Vaasan keskustelutilaisuudesta (Flickr)

Seuraa aihetta twitterissä: #koulutusselonteko2020

Hanna Kosonen Korkeakoulutus ja tiede Koulutus